IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
11:10 | 28 юни 2016
Обновен: 14:50 | 23 април 2024

23 страни обменят методи на обучение в конференция на НАТО във Варна

Форумът се провежда за 5 път и цели модернизиране на военните училища

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Добри практики, плавания, учебни програми и планове обменят на конференция във Варна страни-членки на НАТО с флот и военно-морско образование. От 27 до 29 юни ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“е домакин на петата годишна конференция на НАТО по въпросите на военното образование – NATO clearing house 2016. В течение на три дни във Висшето военноморско училище се провеждат оживени дискусии и дебати между квалифицирани преподаватели и експерти в областта на военното образование на страните – членки на НАТО. Конференцията се провежда под егидата на програмата на НАТО за подпомагане на военното образование (DEEP), която обвързва висши преподаватели от страните – членки на НАТО, с техни колеги от страните партньори. Целта е усъвършенстване на учебните програми и методите на обучение. Обменът на експертизата цели също така и подкрепа на заинтересованите страни партньори в техните усилия за достигане на целите по усъвършенстване на програмите на военното образование и изграждане и модернизиране на военните училища.

 

Конференцията е организирана и в тясно сътрудничество с ПЗМ консорциума на военните академии на страните – членки на НАТО, и институтите за изследване на сигурността. Участват над 60 участници от 23 страни и 42 институции. Очаква се всички представители на висши военни академии и институции да подновят своя ангажимент за по-нататъшни усилия в областта на усъвършенстването на програмите на военното образование. Сред страните-участници са Австрия, Канада, Чехия, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Испания, Швейцария, Турция, Великобритания, САЩ и др.  Като част от тези съвместни обучения само след няколко дни български екип ще се включи в плавателна практика за механици и корабоводители - курсанти на кораб на НАТО  - каза за „Черно море“ старши лейтенант Станислава Стефанова от международния отдел на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна