IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
12:05 | 25 юли 2016
Обновен: 14:53 | 23 април 2024

Иван Портних: Варна е получила над 110 млн. лв. за екологични проекти

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът подписаха договор за втората фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация Златни пясъци

По материала работи: Борис Проданов
Иван Портних: Варна е получила над 110 млн. лв. за екологични проекти

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Варна Иван Портних подписаха в общината договор за втора фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация Златни пясъци. Финансирането в размер на 37 млн. лв. е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

 

“Това става сега, защото парите по тази програма на предишното правителство бяха спрени. Цяло чудо е, че го спасихме. Искам да благодаря на Министерски съвет и лично на Ивелина Василева”, каза Иван Портних.

 

Със средствата ще се извърши разширение и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в кк „Златни пясъци“. Ще се изгради и част от канализацията на селищното образувание Ален мак.

 

“С това финансиране Варна е получила над 110 млн. лв. за реализацията на екологични проекти – добави Иван Портних. – Те не са видими толкова във всекидневието ни, но са изключително важни за нормалния ритъм на живот във всеки град. Обезпечават средата, в която всички живеем, като решават много проблеми на бизнеса. В тази сума са двата етапа на реконструкцията на градската пречиствателна станция, изграждането на регионалната система за управление на отпадъци (т.нар. “депо”), дълбоководното заустване и това съоръжение. Така проблемите с отпадните води в региона на Варна на практика ще бъдат решени.”

 

Проектът включва и изграждането на канализационна мрежа (около 5 км) в местността "Ален мак", където са обхванати едва 20% от територията. На практика така се прави сериозна стъпка към превенция на свлачищните процеси в този район. 12 фирми се включиха в обществената поръчка. Комисията оценява предложенията с нагласата до 2 месеца да има резултат.

 

Сега там хората разчитат на септични ями и нерегламентирани зауствания, които създават проблеми и условия за свлачища.

 

“Отпадъчните води се заустват на 2,3 км навътре в морето. Пречиствателната станция на Златни пясъци е изградена преди 33 г. През 1983 г. е въведена в експлоатация с капацитет за около 20 000 души. След реализацията на втория етап се предвижда тя да обслужва 72 000 жители и туристи през летния период и 18 000 през зимния сезон”, каза на свой ред министър Василева.

 

През миналия програмен период в цялата Варненска област са били инвестирани 197 млн. лв. по ОП "Околна среда". По цялото Черноморие са реализирани едни от най-мащабните екологични проекти - над 350 млн. лв. са вложени за пречистване на отпадните води в Черно море.

 

Борис Проданов

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна