IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:11 | 25 септември 2016
Обновен: 23:33 | 2 май 2024

Създават постоянни фермерски пазари

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Създават постоянни фермерски пазари

Създаването на постоянни фермерски пазари е една от идеите, които производители и потребители отправят към Министерството на земеделието и храните при провеждането на кампанията в подкрепа на българските производители „Подкрепяме българското“.

Това каза при откриването на изложението в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева, предава „Фокус“.„Кампанията е в две части. Първо, ежегодната ни среща със земеделски производители от страната. Такива срещи направихме преди година и три месеца, на които разяснявахме промените в политиката за подкрепа и имахме обратна връзка, а тази година отчитаме резултатите, правим обратна връзка, набелязваме проблемите, болезнените теми”, допълни министър Танева.

 

Втората част от тази кампания е да се покаже на потребителя, че българският производител произвежда все повече, по-качествено, с по-висока експортна ориентираност и че българите, освен цената, която е основният мотив у един потребител да избере един продукт, да имат и национален мотив за това. „Срещите и със земеделските общности, и с потребителите преминават изключително добре. Има предложения да подкрепим създаването на постоянни фермерски пазари, които са много популярни на Запад, в Старите демокрации, като вид атракция, за развитите градски центрове. Надявам се в тази посока да се развие кампанията и да се направят такива пазари, които са отдавна популярни”, посочи Десислава Танева.

 

Министърът добави, че във всеки областен град кампанията „Подкрепяме българското“ получава подкрепата и на местните власти, независимо от партийна принадлежност са кметовете на общини, те съдействат. 30 фирми от Сливен и региона представят на изложението в Градската градина собственото си производство. В шатрите са изложени тестени и сладкарски изделия, месни и млечни продукти, вино и спиртни напитки, гъби, плодове и зеленчуци. Всеки посетител има възможност да опита продукцията. Изложението „Подкрепяме българското” в Сливен е част от Фестивала на Стоте войводи, който се провежда за втора поредна година в града под Сините камъни.

Четете още : Запалени земеделски земи горят край пътя между ловешките селата Ъглен и Бежаново

Коментари

Новини Варна