Законодателна промяна във връзка със стопанисването на минералните извори искат от общината
Термалните водоизточници могат да подобрят и енергийната ефективност при отоплението на обекти като Двореца на културата и спорта и плувния комплекс Приморски, отбеляза кметът Иван Портних
Публикувана: 27 Sep 2016 | 15:44
Снимка Пламен Гутинов

Законодателна промяна във връзка с правото на управление на минералните извори искат от община Варна. „Имаме вече съгласуван вариант за промяна в закона, който ще бъде внесен съвсем скоро от групата варненски депутати и се надяваме на подкрепа от страна на народното събрание, за да може община Варна и целият сектор да се възползваме от това природно богатство, което имаме. Благодаря на министър Ивелина Василева и министерството на околната среда и водите за това, че ни оказаха пълна подкрепа и методологична помощ за този нелек от правна гледна точка проблем“ – каза кметът на Варна Иван Портних по време на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в курорта Св. Св. Константин и Елена. 

 


Градоначалникът подчерта, че ще има много преки ползи от това общината да стопанисва термалните водоизточници. Те ще могат да се използват при отоплението на емблематични обществени сгради като Двореца на културата и спорта и басейн Приморски, които са проектирани в близост до топли минерални извори. „Новият ни проект за голям плувен комплекс в Аспарухово също е в близост до термален източник, не случайно сме избрали терена“, допълни Портних. 


Той подчерта, че в лицето на туристическия бранш общината има верен и сериозен партньор. Той благодари на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, че е избрал Варна за домакин на конгреса си. „Балнеология и СПА е изключително важна тема за Варна. Мисията ни е с развитието на този сектор да превърнем Варна в целогодишна туристическа дестинация. Тази ни политика кореспондира и с даденостите, които имаме. Трябва да отбележим и високото ниво на кадрите, които подготвя Медицинският университет, както и инвестициите, които се направиха в апаратура в държавните и общински болници. Всичко това дава основание Варна да бъде позиционирана като здравен център в Северна и Източна България и с да имаме амбицията да станем център от значение за целия Черноморския регион“ – каза още Портних. 


„Още от времето на древния Одесос Варна е добре позната с термалните си източници. Зависи от всички нас, от обединяването на усилията ни да направим така, че още по рационално и още по-добре да използваме тези ресурси“, обобщи кметът.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

Стефан Шарлопов: До 10 години България може да е водеща туристическа СПА дестинация в Европа

Сийка Кацарова: Със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи

Бъдещето на балнеологията и СПА туризма обсъждат в курорта Св. Св. Константин и Елена

Балнеология и СПА трябва да вървят ръка за ръка 

Коментари ( 0 )