IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
08:27 | 20 октомври 2016
Обновен: 17:45 | 14 май 2024

Цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки от догодина

През следващите 3 години тенденцията с увеличение на цената им ще се запази

По материала работи: Пламен Янков
Цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки от догодина

Цигарите поскъпват догодина. Промените са заложени в Закона за акцизите и данъчните складове, които депутатите приеха на първо четене, предаде nova.bg.

 

Бюджет 2017 ще удари по джоба пушачите, които ще трябва да заделят  между 10 и 15 стотинки повече за кутия цигари. При по-ниския клас цигари средното увеличение е с 15 ст. При по-скъпите цигари разликата нагоре е с 10 стотинки.

 

През следващите 3 години тенденцията цигарите да поскъпват ще се запази. Увеличението се прави, за да може българският пазар да достигне минималните нива на акцизите в страните от ЕС.

 

„Общо взето доста забавихме вдигането на цените на цигарите в предходните години, по причини на криза”, заяви Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в парламента.

 

Затова сега хазната компенсира. Така средното увеличение при цените на цигарите ще е между 25-27 %. И понеже миналата година е имало по-голямо увеличение на по-скъпите цигари, сега поскъпването е по-голямо при евтините.  

 

Четете още Защо отлагате спирането на цигарите?

Коментари

Новини Варна