IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
12:51 | 25 октомври 2016
Обновен: 15:49 | 19 април 2024

Младежи от 5 страни, събрани от Фондация „Българска памет“ мечтаят за кариера у нас

„Културното многообразие – източник на новаторски идеи“ е темата на есенния семинар край Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Младежи от 5 страни, събрани от Фондация „Българска памет“ мечтаят за кариера у нас

Да запази емоционалната представа на потомци от българската диаспора и да им даде шанс да се върнат в родината на дедите си цели за девета поредна година традиционният семинар на Фондация “Българска памет”, който се провежда в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Това каза Моника Панайотова – част от консултативния съвет на Фондация „Българска памет“. „Културното многообразие – източник на новаторски идеи“ – е новото мото на есенната среща, която ще продължи до 28 октомври. Повече от 150 младежи от България, Украйна, Молдова, Сърбия и Македония дойдоха във Варна, поканени от фондацията на д-р Милен Врабевски. Тазгодишното ХIX-то издание е вдъхновено и от предстоящото домакинство на град Варна като Европейска младежка столица през 2017 г. като поставя акцент върху перспективите пред младите хора в сферата на социалното предприемачество.

 

16 годишната Агафия от Молдова

 

Интерактивни сесии, симулации и презентации по теми като: „Приносът на България към световното културно наследство“, „Какво е Youthpass?” и „Еразъм + - променящ живота, отварящ съзнанието“ и „Същност на креативността“ са част от програмата на новата среща. Новото през тази есен е идеята за Жива библиотека. От една страна тя ще представлява срещи с известни личности от публичното пространство – журналисти, предприемачи, представители на НПО, които ще разкажат на младежите своя път на кариерно развитие – от началото до върха.  А от друга страна ще даде шанс на младите българчета от 5-те страни да разкажат своята лична история, историята на рода си и пътя на запазване на българската памет и език в семействата си. Това ще бъде пътешествие из личните истории на младежи от Република Македония, Сърбия, Украйна, Молдова, Североизточна и Югозападна България. Младежите получават ценни умения, които после ще им помагат да работят в екип, възпитават умения, нужни за 21 век. Има изследване, според което 40% от работодателите в Европа търсят т. нар. вътрешни предприемачи в компаниите си. Ние се стремим да стимулираме тези млади хора смело да мечтаят и да реализират своите идеи, но и тяхната предприемчивост, за да бъдат носителите на промяната – допълни Моника Панайотова.

 

 16 годишната Агафия с екзотично гръцко име идва от Молдова. Майка и е с български корен и тя е запалила у детето си любов към българското. Говори перфектен бъллгарски език, почти без акцент. „Мечтая да уча в София езици. Говоря 4 езика – руски, български, молдовски и английски. Последния – не много добре. Надявам се тази моя мечта да се сбъдне и да остана да живея в България. Това е родината на моя род и аз искам да се завърна и да бъда полезна с уменията и знанията си. Много ми харесва тук, идвам за трети път и вече познавам Варна. Прекрасен град. Бях тук и през лятото, на морето. Много ми допадат тези срещи и мисля, че са много полезни“.

 

Моника Панайотова – част от консултативния съвет на Фондация „Българска памет“

 

Историята на Дан Шарков е подобна. Баща му е с български корен. Живее в Одеска област и идва за трети път в България. Още пра-дедите му са се изселили в Украйна, където живее и днес. И той мечтае да заживее в България. Учи български от ранното си детство. Преди година се е излекувал от тежко заболяване и това го е променило много. Осъзнал е, че иска да се занимава със спорт и конкретно с адаптацията на хора с двигателни затруднения, които искат да спортуват. Има ясна идея как ще изглежда неговия жизнен и професионален път. Нужна му е яснота за пътищата за постигането на мечтите му и вярва, че именно тук, на този семинар ще научи това, което му е нужно.

Сред темите на живата библиотека е и „Културното многообразие през погледа на журналиста“. Една от основните идеи на  семинара е да запознае потомците на българи от страните с наша диаспора с възможностите на Европейския съюз и неговата уникална същност. В държавите от бившия Съветски съюз тази информация е оскъдна и недостатъчна, по думи на гостите.

Ели Маринова

 

 

Коментари

Новини Варна