IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
15:40 | 5 декември 2016
Обновен: 20:48 | 18 април 2024

Трапезата на Никулден

Рецепти на варненските рибари

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Рибарлъкът е като живота – един ден идва с пълни мрежи, друг – не. С „каквото светеца на морето даде, с това ще посрещнем Никулден“ – така ни посрещат навръх празника на морските мъже рибарите на брега във Варна. Къде, ако не там, в рибарската колиба ще ти замирише на прясно сготвена рибена чорба? „Поне 7-8 трябва да са видовете риба, за да стане истинска чорбица – казва Илия Добрев, който е рибар от осем години. В нашата, ей там на печката има 13 вида. Рибата първо се обезкостява  и се сварява. Сварените  картофи аз пасирам и прибавям към бульона. Слагам задължително лющян. Каква обичам ли? Ами каквото бог даде, каквото има. Рибарят може да си позволи да яде винаги прясна риба. Обичам паламуд и чернокоп. На мен рибата трябва да ми мирише на море, не на тиня. Таз година морето даде много от тези два вида. Уловът на паламуд е специфичен. Обикновено излиза към Созопол надолу, но тази година и ние се радвахме на пълни мрежи. Старите рибари казват, че веднъж на 5 години излиза такова щастие. На мен ми се случва за първи път. Правим го веян, пушен. Е, не издаваме всички тънкости как се приготвя. Чернокопът го пържим, мариноваме. За трапезата на Никулден ще приготвим и сафрид, калкан, лефер – допълва Илия.

 

„Ще кажа една тънкост, за която много домакини не знаят – добавя 61-годишният Ганчо Колев, който е рибар от над 20 години. Накрая на рибената чорба сложете малко истинско краве масло. Така ще има мекота и аромат. Както всичко в живота, така и чорбата става истинска ако дадеш от себе си отношение, ако сложиш различни видове вътре, да е богата“. Ганчо не е изкарвал прехраната си само с риба. Започнал е да се занимава активно след пенсиониране. Казва, че добър рибар се става с опит. Това е занаят, който се учи цял живот. За въдичарите казва, че са различна „порода“, тяхното хоби е различно. Обича калкан, лефер, лаврак, паламуд. На Никулден на трапезата му ще има пържена риба, чорба, риба плакия и консерва „Ропотамо“.

 

Риба плакия се приготвя по следния начин: Задушава се лук, домати, парчета риба и олио на вкус. Вари се 15-20 минути и се овкусява. Рибните ястия „носят“ на девесил.

 

За консерва „Ропотамо“ се сваряват предварително отделно грах, боб, моркови и краставички.  В буркани се нареждат ред риба, ред боб, краставици, грах и боб. Реденето се повтаря докато се напълни бурканчето. Стерилизира се поне 2 часа. На въпрос – какво е усещането да излезеш от морето с пълни мрежи и натежала лодка, Ганчо казва: „Как какво, то е като в живота. Когато успееш в нещо, за което си се потрудил здраво, душата ти се препълва догоре. Не ти пожелавам да видиш обаче увесените ни носове когато излезем с празни мрежи, след като цял ден сме се пържили на слънцето и са ни лашкали вълните. И все пак това е животът – един ден се връщаш с пълни мрежи, друг – не".

 

 

Четете още: От 2 до 40 лв. е рибата преди Никулден на Рибната борса

Коментари

Новини Варна