IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:13 | 12 декември 2016
Обновен: 16:29 | 30 април 2024

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите в село Хитрино

Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина

По материала работи: Пламен Янков
Днес е ден на национален траур в памет на жертвите в село Хитрино

С решение на Министерския съвет днес е ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

 

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

 

 

Рано сутринта в събота – в 5,37 ч., товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино, в близост до Шумен. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото. До редакционното приключване на броя жертвите бяха 8, а  ранените 29.

 

В нощта на събота срещу неделя не са постъпвали нови ранени в болницата в Шумен. През нея обаче са преминали общо 29 души, на които е оказана медицинска помощ. Около десетина души все още остават в болничното заведение за лечение. Най-тежко пострадалите жители на Хитрино са настанени във Варна.


„Във ВМА – Варна, са приети петима пациенти, от тях четирима са с изгаряния с различна степен и дълбочина, както и гръдни травми от ударната вълна. От тези четирима пациенти една жена е в много тежко състояние. Пострадалата е с най-високата степен изгаряния – 30%. Други двама са в средно тежко състояние и един пациент вече е стабилизиран. Продължаваме да се борим за техния живот“, заяви доц. д-р Ивайло Въжаров.


Шуменското село Хитрино е напълно празно, след като жителите му бяха евакуирани. 


Повечето от хората са настанени при свои близки в региона, а 14 души са в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите, или по-точно техните останки, се охраняват от жандармерията, отбелязва БГНЕС. Опасността остава при акцията по обезвреждане и разчистване на авариралите цистерни.


В Хитрино е обявено бедствено положение. То ще остане в сила до приключване на акцията по обезопасяване. Това стана ясно по време на заседание на областния кризисен щаб в Шумен. Влизането в евакуираното село е забранено. 


От кризисния щаб вчера опровергаха информацията, че след 15 ч. в неделя хората са получили разрешение да се приберат по домовете си, за да нахранят животните си. Това бе съобщил пред БНР кметът на Хитрино Нуредин Басри. Влизането на хора в селото ще бъде възможно едва след пълното обезопасяване на селото, уточниха от щаба.


Възможно е в следващите 10 дни да няма достъп до село Хитрино. Това каза областният управител на Шумен Донка Иванова, като цитира главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", предаде БНР.


При първа възможност обаче ще е необходимо да бъде направен оглед на дворовете за останали живи животни. Към момента няма информация за умрели, но ако има такива животни, те трябва да бъдат унищожени в шуменския екарисаж.

 

Това каза Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. 


Ще бъдат взети проби от водоизточниците в района, информираха от Регионалната здравна инспекция. 


В неделя, втория ден от трагедията, при която загинаха 8 души и 29 бяха ранени, продължиха действията по обезопасяването на района. 


Премиерът в оставка Бойко Борисов, който оглави кризисния щаб, съобщи, че девет цистерни са изтеглени успешно, но другите са много рискови. “С огромни кранове трябва да ги изправим. При всяко отваряне на цистерна трябва да я преточим. Много е опасно преточването”, обясни Борисов, цитиран от БНР.


Междувременно операцията по разчистването на авариралите цистерни в Хитрино се осъществяваше в сложна обстановка заради изтичането на газ в неделния ден. 


Този проблем затруднява прехвърлянето на горивото и обезопасяването на района. 


Това потвърди и министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг на кризисния щаб. Тя призова за спокойствие и време, за да се вземе най-доброто решение.

 

Прокуратурата продължава разследването на инцидента в Хитрино. Разпитани са тримата машинисти. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило транспортното произшествие, предаде БГНЕС. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. От “Железопътна инфраструктура” съобщиха, че са дерайлирали 12 вагона. Според събраните първоначални данни има скъсване между 5-и и 6-и вагон, но не е ясно дали това е причината за инцидента, или следствие от него. Иззети са измервателните устройства от двата локомотива и в момента те са в Националната следствена служба, за да бъдат разчетени. Работи се по версията, че влакът е влязъл в гарата с превишена скорост. 

 


Събират се доказателства, извършват се огледи, разпитват се свидетели. 


Гроздан Караджов, който е в състава на парламентарната транспортна комисия, е получил информация, че влакът, който предизвика трагедията в Хитрино, се е движел с повече от 30 км/час над разрешеното, предаде Bulgaria ON AIR.


"Засечената скорост на влака е била много по-висока от разрешената - устройството е засякло 71 км/ч. при разрешени 40. При скорост от 40 км/ч. вагоните не може да са така разпилени. Всеки един от тях е над 80 тона", коментира Гроздан Караджов в студиото на Bulgaria ON AIR.


 Той добави, че няма практика в железниците да се правят композиции с толкова много вагони с взривоопасни товари. По думите му не бива в конкретния случай да се спекулира, че техническа или човешка грешка е довела до трагедията
 

Хората, останали без дом след трагедията в Хитрино, ще получат на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лв.. Изплащането на тази помощ започна още вчера. Жителите на Хитрино за момента имат нужда само от финансов ресурс, от топлина и протегната ръка. Това заяви директорът на Българския червен кръст Христо Григоров, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че хората там нямат нужда от одеяла и дрехи, за момента това не е необходимо. 

 

Активирана е банковата сметка за бедствия и телефон 1466. 


„Този номер досега беше за бежанците. От 18 ч. в събота всички средства вече отиват за Хитрино“, подчерта директорът на БЧК. 


Дарителската сметка е: IBAN: BG64UNCR 76301078660913 BIC: UNCRBGSF

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Още по темата Влак с цистерни се взриви в Хитрино

Жертвите в Хитрино са седем

Разпитаха тримата машинисти на влака, който дерайлира на гара Хитрино

Президентът отложи връчването на мандат на РБ заради трагедията в Хитрино

Във Варна има нужда от кръв и плазма за пострадалите в Хитрино

Източването на цистерните в Хитрино може да продължи до 10 дни

Претоварена е първата цистерна с 20 т пропилен

Обявиха бедствено положение в Хитрино

"Булмаркет" със съболезнования към близките на жертвите

Няма замърсяване на въздуха в Хитрино

Коментари

Новини Варна