IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
10:55 | 16 януари 2017
Обновен: 18:43 | 28 март 2024

Румяна Бъчварова: Отчитаме намаление на престъпността във Варна

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка даде брифинг в сградата на ОД МВР - Варна

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Във Варна полицията си свърши отлично работата, свързана с емблематичната спецоперация, при която задържаха варненски митничари. Сериозно са намалели предумишлените убийства с 67%. Това каза на брифинг в сградата на ОД МВР - Варна, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

 

"Мисля, че е емблематичен начинът, по който се работи за борба с корупцията, на професионализма. За намаляване на битовата престъпност във Варна сериозно е работено, по отношение на джебчийските кражби - също. Много точно са планирали своите действия. Можем да помогнем с допълнителните средства за гориво, за ремонти, да се назначат сътрудници по охрана", коментира МВР-министърът в оставка.

 

„Има много добри примери, има много добре овладени процеси във всяка една от областите. Разбира се, има и проблеми, но не трябва да се подценяват усилията на полицията в борбата с битовата престъпност. Статистическите данни показват спад на битовите престъпления“, посочи Бъчварова.

 

Има над 10% ръст разкриваемост на всички престъпления във Варна, което е довело до сериозно намаление на битовите и други посегателства, допълни Бъчварова.

 

"Ще цитирам резултатите за Варненската дирекция. Умишлените убийства са надолу с 67%, грабежите са по-малко с 37%, кражбите с 9%, кражбите на автомобили са намалели с 27,7%. Общата разкривамост тук е увеличена с 10,1% във всички случаи, за да стигне през 2016 г. - 37,91 %", цитира данни Румяна Бъчварова.

 

Регистрираните престъпления за 2016 г. са 7024, а за 2015 г. те са 7569. Разкритите престъпления за 2016 г. са 2663, а за 2015 г. - 2083.

 

"И при спецоперацията, и по всички случаи е работено безкомпромисно. Като министър знам, че с 1 замахване не могат да се решат такива дълбоки проблеми. Случаят с митничарите е показателен, искам да е еталон за работата на колегите", обобщи вицепремиерът в оставка.

 

Борис Проданов

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Още по темата: МВР осигурява още служители за полицията във Варна

Коментари

Новини Варна