IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
12:59 | 30 януари 2017
Обновен: 07:23 | 12 май 2024

Ще стимулират армията с адекватни заплати

Няколко едновременни военни учения предстоят през 2017 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Няколко военни учения предстои да бъдат проведени едновременно през 2017 година – каза във Варна и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той е в морската столица за участие в провеждането на годишния анализ на подготовката на Военноморските сили през 2016 г. Предстоящите учения ще покажат състоянието на армията и особено на логистичната система. По всяка вероятност през месец юли ще бъдат обединени "Платинен лъв", "Тракийска звезда", "Тракийско лято" и "Мирен страж". През тази година са предвидени пакет от мерки, които ще бъдат насочени към хората в армията, както и към военния инструментариум.

 

Вицеадмирал Ефтимов уточни, че за него приоритет е личният състав и мотивацията на военнослужещите – тяхната интеграция, модернизация, адекватно заплащане и социални придобивки. До края на седмицата на среща с министъра на отбраната Стефан Янев трябва да бъдат набелязани мерките за модернизация на командния състав. По негови думи  ръководството на армията има ясна представа какво предстои и върху какво трябва да се наблегне като допълни, че ни чака една натоварена 2017 г. Освен провеждането на годишния анализ на подготовката на ВМС през миналата година, предстои да бъде направен такъв анализ и за другите въоръжени сили. За стимулирането на военнослужещите формулата е адекватно заплащане, по-добри условия на труд, технологична среда, наличие на добър социален пакет и кариерно развитие.

 

На въпрос дали полетът на президента Румен Радев до Брюксел с военен самолет е наистина по-икономичен вариант, Ефтимов отговори, че жестът е по-скоро акт на доверие и че такъв полет е рутинен за армията ни, макар да се използва предимно за аварийни и медицински операции. На друг журналистически въпрос, свързан с реплика на американския президент Доналд Тръмп за увеличение на вноската на страните-членки на НАТО и евентуалното ни отражение на данъците, вицеадмиралът посочи, че едва ли българинът ще усети това като допълнителен разход. Такава е политика на Алианса от 2014 г., когато се проведе срещата на върха в Уелс. На нея бе решено, че до 2025 г. страните трябва да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт с цел за увеличението на разходите е развитието на отбранителните способности на държавите от НАТО.

 

 

Командирът на военния флот контраадмирал Митко Петев благодари за  положителната оценка на командването и личния състав на ВМС. По негови думи и през тази година ще продължи усилената подготовка на военните моряци, като се увеличат с 20% плаванията на корабите и с 30% - часовете във въздуха на морската авиация.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Четете още: Безпилотен самолет ще изследва отпадъците в Черно море

Коментари

Новини Варна