IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
08:21 | 15 март 2017
Обновен: 15:32 | 23 април 2024

Българинът купува все по-често дрехи втора употреба

Средната цена на покупката в магазините е 10-20 лв.

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Българинът все по-често влиза в магазини за дрехи втора употреба, за да обнови гардероба си. Оборотът на магазините у нас е поне 100 млн. лв., заяви пред "Монитор" Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш.

 

"Пазарът е силно конкурентен, защото сме в ЕС и всеки може да внася и да продава. Основните доставки са от Европа - Германия, скандинавските страни, Италия. Има и внос от САЩ и Канада, но делът им е около десетина процента. Много се разрасна и онлайн търговията, която зае дял от над една пета. Темповете на развитие на тези сайтове са високи и те вече са сериозни конкуренти на класическите магазини. Динамиката в бранша е голяма. Откриването на магазин излиза към 10 000 лв., които лесно се прежалват. 20-30% от магазините затварят до шестия месец", заяви Спасов.

 

Според него пазарът ни обаче е стабилен и продължава да расте.

 

"По груби данни в сектора са заети около 20 000 души. Има много фирми, които внасят стока, сортират я и я реекспортират. Реекспортът върви по две направления. Едната, по-хубавата част от дрехите се връща в Западна Европа, защото там е на мода да се щадят ресурсите на планетата и продажбите на дрехи втора ръка растат. Същото е и в Щатите, където вече има вериги с по над 2000 магазина. Голяма част от останалото отива за Африка и Азия. В Индия старите дрехи се използват за суровина за производството на вата за седалките на автомобилите или за изолация на сгради. От подметките на старите обувки (най-често маратонки) се правят покрития за детските площадки", обясни браншовикът.

 

По думите му българинът купува по-качествените 10-15% от дрехите доставяни у нас.

 

Най-често в сайтовете за дрехи втора употреба поръчваме стоки за до 30 лв., а в магазините средната цена на покупката е 10-20 лв.

 

"Предимно жени пазаруват в онлайн магазина ни. Те поръчват предимно маркови дрехи. Основно рокли и дънки, както и потничета. Средната сума на всяка поръчка през интернет е 20-30 лв. Мъжете предпочитат да си купуват ризи и дънки, горе-долу за същите пари. Обикновено основният наплив от пазаруващи е около празниците на традиционния Черен петък и преди Коледа и Нова година", пояснява собственичка на онлайн магазин.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна