IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
06:30 | 26 март 2017
Обновен: 23:37 | 23 април 2024

България избира 44-то Народно събрание

Правото на вот е конституционно право на всеки български гражданин

По материала работи: Пламен Янков
България избира 44-то Народно събрание

България избира 44-то Народно събрание. Общо 4732-ма са кандидатите за парламента, като за участие на изборите са регистрирани 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета.

 

С кметска заповед от 00,00 ч. до 20 ч. днес във Варна е забранена продажбата на спиртни напитки в заведенията за обществено хранене, магазините и други места. Изключение се допуска само при на организирани тържества. Днес е забранено провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението в изборния ден. Контрол по изпълнението на заповедта ще изпълнява зам.-кметът Тодор Иванов.

 

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори – 27 март (понеделник), за неучебен за всички ученици в страната, съобщават от МОН. Пропуснатото учебно съдържание ще бъде преструктурирано от преподавателите и одобрено от директорите, след което ще бъде съгласувано с началниците на регионалните управления на образованието.

 

Какви са Вашите права в изборния ден?

 

Гласуването се извършва в секцията по постоянния адрес на избирателя.

 

Ако не сте вписан в избирателния списък за гласуване, но имате право да гласувате, можете да поискате да бъдете вписан в допълнителната страница на списъка;

 

  • Да оспорвате отказа на СИК да Ви допише в избирателния списък в изборния ден, ако имате право да гласувате. Отказът на СИК е писмен. Длъжни са да Ви го връчат и можете да го оспорвате пред РИК, която се произнася по жалбата незабавно.
  •  

При установяване в изборния ден, че сте вписан в списъка на заличените лица, имате право да гласувате, ако:

 

  • представите удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването Ви в списъка;
  • се явите в избирателната секция по постоянен адрес, когато е издадено удостоверение за гласуване на друго място или сте вписан в списъците на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната;
  • да искате от член на СИК точното вписване на данните от документа Ви за самоличност в избирателния списък.

В случай че сгрешите бюлетината, следва да проследите дали сгрешената бюлетина се унищожава, без да се разгъва, с надпис „СГРЕШЕНА"; сгрешената бюлетина се подпечатва с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и друг член на СИК. Сгрешените бюлетини се описват в протокол на комисията, припомнят от ЦИК.

 

Кои избиратели се допускат да гласуват в изборния ден?

За гласуване се допускат избирателите, които:

 

I. са били включени в избирателните списъци до изборния ден или в деня на изборите са дописани в съответните избирателни списъци от председателя на секционната избирателна комисия по постоянен адрес, при условие че:

имат право да гласуват;

 

не фигурират в списъка на заличените лица (ако фигурират в списъка на заличените лица, то те трябва да представят удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс (Приложение № 15-НС от изборните книжа), че основанието за вписването им в списъка е отпаднало или не е налице);

 

ако в изборния ден се явят в избирателната секция по постоянен адрес, независимо от факта, че имат издадено удостоверение за гласуване на друго място или са вписани в списъците на лицата, заявили, че ще гласуват извън страната.

 

II. представят пред СИК валиден документ за самоличност:

българските граждани е необходимо да представят валидна лична карта или личен (зелен) паспорт (за гражданите, родени до 31.12.1931г.), ако не им е издадена лична карта;

 

избирателите, гласуващи извън страната, е необходимо да представят паспорт, лична или военна карта; в случай че документите за самоличност са с изтекъл срок, трябва да се представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулско представителство на Република България, че е подадено заявление за издаването на нови, припомнят от ЦИК.

 

Областна дирекция на МВР във Варна откри линии за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес.

 

На телефони: 052/615 166, 052/652 324, 052/652 323 и на e-mail: varna@mvr.bg ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР.

 

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за деня на избори за Народно събрание на Република България на 26 март 2017 г.

 

На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Като сигналите биват предавани в компетентните структури на ОДМВР - Варна.

 

В Областна дирекция на МВР - Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали от гражданите, свързани с нарушения на изборния процес: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.

 

Сигнали и жалби могат да бъдат изпращани и на електронния адрес на ОДМВР - Варна: varna@mvr.bg

 

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за народни представители, в МВР също е открита денонощна линия за сигнали от граждани.

 

На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg  се приемат единствено съобщения, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес.

 

Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии, като подадените информации ще бъдат записвани.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Коментари

Новини Варна