IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
08:25 | 18 август 2017
Обновен: 16:07 | 23 април 2024

7 души са загинали на работните си места от началото на годината

Строителният сектор продължава да е един от най-рисковите за работниците

По материала работи: Пламен Янков
7 души са загинали на работните си места от началото на годината

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото полугодие на 2017 г. в строителството са станали 76 трудови злополуки на работното място, от които 7 смъртни. Спрямо същия период на 2016 г., когато инцидентите са били съответно 93 и 8, е отчетено намаление. Това съобщиха от Главната инспекция по труда.

 

Строителният сектор продължава да е един от най-рисковите за работниците, като основната причина за това е пренебрегването на правилата за безопасност. Установени са 12 253 нарушения, като две трети от тях - 8125, са свързани с неспазване на регламентите за осигуряване на безопасност и здраве при работа, а 4006 са в областта на трудовите правоотношения. 


За отстраняване на констатираните нарушения са приложени 11 447 принудителни административни мерки. Поради непознаване правилата за безопасна работа и липса на правоспособност 26 работници са отстранени от работа. При проверките са установени 362 случая на работещи без сключен трудов договор или без да им е предоставен екземпляр от него, както и копие от уведомлението, заверено в НАП.


Съставени са 1181 акта за установяване на административни нарушения. От тях 492 са за нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, и 612 са във връзка с трудовите правоотношения.


Продължава негативната тенденция най-честите нарушения да са необезопасяване на строителните обекти, както и неизползване на лични предпазни средства - нарушения, които водят до тежки трудови злополуки с фатален край.


Контролът в сектора е затруднен, тъй като на един обект работят хора от няколко фирми. Често работодателите на една работна площадка изобщо нямат общи правила за безопасност или правилата са формални, а работниците не са запознати с тях.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна