IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
11:37 | 27 септември 2017
Обновен: 05:22 | 14 май 2024

Лекар и зъболекар ще правят домашни посещения на възрастните

Това е една от иновативните услуги, която планират от социалното министерство, съобщи във Варна ресорният зам. министър Зорница Русинова

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Доразвиване на социалните услуги в домашна среда, това е един от приоритетите, по които работят от ресорното министерство, съобщи във Варна зам. министърът Зорница Русинова. Планира се лекар, зъболекар, медицинска сестра и социален работник да могат да правят домашни посещения на възрастните хора. Това е едно от направленията, с които от министерството ще подпомогнат общините в развитието на социалните услуги по места. 
 

Зорница Русинова се включи в кръгла маса във Варна на тема „Иновативни социални услуги за възрастни хора в социален риск“. "Всяка услуга, която е нова и различна и с която решаваме проблемите на хората по различен начин е иновативна. Проблемите на възрастните хора и проблемите на демографията са сред най-големите предизвикателства пред България. Нужно е комплексното им решаване, за да се осъществи предаването на знания и умения между поколенията" - заяви тя. 


"Възрастните хора се нуждаят от много неща и на първо място от малко по-висока пенсия, което ще стане факт от първи октомври" - припомни Зорница Русинова и допълни, че освен това е важна и пълноценната комплексна здравна и социална грижа. "На базата на тези иновативни модели се надявам да можем да изведем и нов вид социални услуги, готвим специален закон по темата, която трябва да стане факт до 2019 г. С него ще бъде регламентирана добра мрежа от висококачествени социални нужди, които да следват конкретната нужда на всеки човек" - каза още Зорница Русинова. 


Ресорният зам. министър отличи нивото на развитие на социалните услуги във Варна и отбеляза факта, че част от тях се предлагат само в нашата община. "Търсим пътища за надграждане в отговор на националната стратегия за дълготрайна грижа", заяви кметът Иван Портних. 


57 са социалните услуги, които се предлагат на територията на община Варна, като 31 от тях са за възрастни хора. Социалната програма е финансирана с 13 305 391 лв. Сред иновативните практики, които са реализирани са Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с езиково-говорни нарушения след мозъчна травма и Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с алкохолна зависимост. Необхванати останат 85 лица с психични разтройства, 28 - с умствена изостаналост и 43 с деменции. За тях е наложително изграждането на центрове за настаняване от семеен тип. 

 

69 318 са пенсионерите с достигната възраст и трудов стаж във Варна, 27 763 са лицата с инвалидни пенсии. 
 


Полина Петрова
 

Четете още Зорница Русинова: Варна е отличник по изпълнение на младежките програми

Коментари

Новини Варна