IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:00 | 17 ноември 2017
Обновен: 22:34 | 2 май 2024

Водата на 13 местни чешми не става за пиене

Във Варна са замърсени водоизточниците на ул. „Под игото“, в жк „Владиславово“ до блок 5 и в кв.“Възраждане“

По материала работи: Пламен Янков
Водата на 13 местни чешми не става за пиене

Водата на 13 местни обществени чешми във Варненска област е с отклонения по показателя колититър. Това показват изследванията на Регионалната здравна инспекция, извършени в периода 15 – 31 октомври т.г.

 

Във Варна вода с отклонения по този микробиологичен показател е установена в чешмата „Под игото“ на ул. „Под игото“, в жк „Владиславово“ до блок 5, „Света Марина“ в местността Кочмар в кв.“Възраждане“ и още 2 чешми в околностите на града.  


Останалите проблемни местни водоизточници са Острата чешма в Суворово, чешмата в центъра на с. Просечен, тази до казана в с. Баново, „Паметника“ в с. Николаевка, Горчивата чешма в с. Ветрино, „Чучурките“ в Белослав, Горната чешма в с. Млада гвардия и Чакъровата чешма в с. Ягнило. 


Издадени са предписания до кметовете на съответните общини за поставяне на трайна маркировка върху местните обществени чешми, че водата е негодна за пиене. Това увериха от РЗИ – Варна. Тъй като местните обществени чешми не са за основно водоснабдяване в населените места, те не представляват риск за здравето на населението, смятат здравните инспектори.


Изследванията са показали също повишено количество на нитрати в централния водопровод на с. Левски.  Във връзка с това е уведомен кметът на община Суворово за предприемане на мерки за информиране на населението и на общопрактикуващите лекари, че водата не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна от уязвими групи на населението - бременни, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и на панкреаса. Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг/кг тегло, а допустимата дневна доза, която не представлява риск за здравето, е 500 мг.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна