IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
17:39 | 13 декември 2017
Обновен: 16:38 | 23 април 2024

От 1,4 млн. лв. се нуждаят за развитието си 2 болници във Варна

Парите са за нова апаратура и за ремонти

По материала работи: Ставри Таргов
От 1,4 млн. лв. се нуждаят за развитието си 2 болници във Варна

МБАЛ „Света Анна“ и СБАЛОЗ „Д-р Марко А.Марков“ във Варна се нуждаят спешно от 1,4 млн. лв. за модернизация на лечебната си дейност. Това стана ясно на последното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет.

 

Съветниците гласуваха на бившата Окръжна болница да бъдат гласувани общо 910 000 лв. От тях 200 000 лв. са за обновяване на инструментариума на клиниката по ортопедия и травматология, 650 000 лв. за ремонт на родилното отделение и неонатологията и 60 000 лв. за нов дизел генератор за безпроблемно аварийно елзахранване.

 

Клиниката по ортопедия е водеща в Североизточна България, но изостава по отношение на обновяването на инструментариума, каза членът на борда на МБАЛ „Света Анна“ доц. д-р Георги Кючуков. Предложението за отпускането на средствата трябва да бъде одобрено и от комисията по бюджет и финанси преди да влезе в пленарната зала. Съветниците от комисията поискаха също дяловият капитал на общината в болницата да се увеличи съобразно отпусканите за нея средства. В момента тя държи само около 18% от акциите. Главният дял от капитала се пада на Министерството на здравеопазването.

 

На своето заседание комисията реши също да се отпуснат 500 000 лв. за нова апаратура за високоспециализирани безкръвни операции на тумори. Досегашната техника е на повече от 10 г. и е амортизирана, каза управителят на Онкоболницата проф. д-р Георги Кобаков.

 

Предложението за отпускане на средствата ще мине и през комисията по финанси и бюджет преди да бъде одобрено от ОбС.  

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна