IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:32 | 3 януари 2018
Обновен: 07:51 | 15 април 2024

Във Варна учениците масово се хранят нездравословно

Трудно е да ограничим големите деца за вредните продукти, но за малките има възможности, твърди специалист

По материала работи: Слав Велев
Във Варна учениците масово се хранят нездравословно

Учениците във Варна масово се хранят нездравословно. Това показа проверката на нашия фоторепортер днес, извършена в близост до едно от централните варненски училища. Само за половин час около обяд той засне десетки ученици, консумиращи хамбургери, джобове, кроасани и какво ли не още.

За коментар по темата потърсихме изпълнителния директор на „Ученическо и столово хранене“ във Варна д-р Божанка Георгиева. Тя сподели, че здравословното хранене не е въпрос само на семейна култура. Обществото също проявява грижа по проблема чрез съответните нормативни документи и държавни структури – Министерството на здравеопазването и Българската агенция по безопасност на храните. Истината е, че нашите деца още от 10-месечна възраст свикват с диетичното хранене в детските кухни и в техен интерес е това да продължи и занапред. Как може да се получи ли? Само ако семейството и обществото чрез своите структури – детски ясли, градини, училища, родителски настоятелства, работят активно ръка за ръка.

Ето какво имам предвид. Нашето дружество например храни деца от 2 до 7 г., като спазва  изискванията на 100%. Ненапразно нормативните документи ограничават приема на сол, захар и мазнини. Това е залегнало в менютата, които приготвяме. Вярно е, че по-големите деца са трудни за организиране в училищно хранене и едва ли могат да бъдат ограничени. Но за по-малките, специално за тези от 1 до 4 клас, възможностите са много по-големи. Ако за тях няма топъл обяд, те също ще отидат до павилионите за храни, които са рискови за наднормено тегло и сърдечносъдови болести. Във връзка с това апелирам към директорите на училищата, родителските настоятелства и семействата.  Децата от 1 до 4 клас трябва задължително да имат топъл обяд. Защото, ако са се хранели в детски ясли и градини, е добре да продължат това в името на здравето си. Точно в тази възраст организмът има най-голяма нужда от нормиран прием на белтъци, въглехидрати, мазнини и други. Но за да стане това, е необходима активност от страна на училищните директори и родителите. Варна има добър пример в това отношение. Благодарение на училищните ръководства и на семействата храним според изискванията децата в Математическата гимназия, в „Захари Стоянов“, „Ангел Кънчев“, „Н. Й.Вапцаров“, „Гео Милев“,  „Любен Каравелов“ и „Елин Пелин“. Смея да твърдя, че децата от тези учебни заведения не излизат на обяд за пици, вафли, хамбургери и други храни, криещи риск за здравето, бе категорична д-р Георгиева.     

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна