Във Варна учениците масово се хранят нездравословно

Трудно е да ограничим големите деца за вредните продукти, но за малките има възможности, твърди специалист

Във Варна учениците масово се хранят нездравословно

Учениците във Варна масово се хранят нездравословно. Това показа проверката на нашия фоторепортер днес, извършена в близост до едно от централните варненски училища. Само за половин час около обяд той засне десетки ученици, консумиращи хамбургери, джобове, кроасани и какво ли не още.

За коментар по темата потърсихме изпълнителния директор на „Ученическо и столово хранене“ във Варна д-р Божанка Георгиева. Тя сподели, че здравословното хранене не е въпрос само на семейна култура. Обществото също проявява грижа по проблема чрез съответните нормативни документи и държавни структури – Министерството на здравеопазването и Българската агенция по безопасност на храните. Истината е, че нашите деца още от 10-месечна възраст свикват с диетичното хранене в детските кухни и в техен интерес е това да продължи и занапред. Как може да се получи ли? Само ако семейството и обществото чрез своите структури – детски ясли, градини, училища, родителски настоятелства, работят активно ръка за ръка.

Ето какво имам предвид. Нашето дружество например храни деца от 2 до 7 г., като спазва  изискванията на 100%. Ненапразно нормативните документи ограничават приема на сол, захар и мазнини. Това е залегнало в менютата, които приготвяме. Вярно е, че по-големите деца са трудни за организиране в училищно хранене и едва ли могат да бъдат ограничени. Но за по-малките, специално за тези от 1 до 4 клас, възможностите са много по-големи. Ако за тях няма топъл обяд, те също ще отидат до павилионите за храни, които са рискови за наднормено тегло и сърдечносъдови болести. Във връзка с това апелирам към директорите на училищата, родителските настоятелства и семействата.  Децата от 1 до 4 клас трябва задължително да имат топъл обяд. Защото, ако са се хранели в детски ясли и градини, е добре да продължат това в името на здравето си. Точно в тази възраст организмът има най-голяма нужда от нормиран прием на белтъци, въглехидрати, мазнини и други. Но за да стане това, е необходима активност от страна на училищните директори и родителите. Варна има добър пример в това отношение. Благодарение на училищните ръководства и на семействата храним според изискванията децата в Математическата гимназия, в „Захари Стоянов“, „Ангел Кънчев“, „Н. Й.Вапцаров“, „Гео Милев“,  „Любен Каравелов“ и „Елин Пелин“. Смея да твърдя, че децата от тези учебни заведения не излизат на обяд за пици, вафли, хамбургери и други храни, криещи риск за здравето, бе категорична д-р Георгиева.     

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Новини

Коментари

Новина на деня
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата