IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
12:12 | 8 януари 2018
Обновен: 15:33 | 20 април 2024

Във Варна няма случаи на морбили

Контролът в детските градини е много строг

По материала работи: Деян Михайлов
Във Варна няма случаи на морбили

Контролът върху имунизациите срещу морбили в детските градини във Варна е много строг от 2017 г. насам, когато бяха регистрирани много случаи на заболяването в Румъния. Малчугани без ваксини не се допускат. Това съобщи шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Янка Драганова. Поводът бе предупреждение за опасност  от епидемия от морбили у нас, отправено в публичното пространство от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

Във Варна и областта няма случаи на морбили, бе категорична д-р Драганова. Тя посочи, че обстановката се следи отблизо и призова родителите да проверят имунизационния статус на децата си. 


В съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването, каза проф. Кантарджиев, цитиран от БНТ. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия.


Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.


По данни на Националния център около 70% от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна - миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.


На 1000 болни деца едно може да направи усложнение и умира. Неприятното обаче на тази инфекция са късните последствия. Обикновено при прекарана тежка форма на инфекция може след време да настъпят усложнения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация, обясни проф. Кантарджиев. Чистият въздух е враг на морбили, проветряването е наложително, децата трябва да са повече навън и да избягват всякакви контакти с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция, призова професорът.

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Коментари

Новини Варна