IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
15:43 | 16 януари 2018
Обновен: 13:11 | 15 април 2024

Дни на четните и нечетни номера въвеждат в столицата

Предлага се още пълна забрана за паркиране в Синя зона и въвеждане на стикери за екологичния клас на автомобила

По материала работи: Борис Проданов
Дни на четните и нечетни номера въвеждат в столицата

В центъра на София ще пускат само коли с определени номера. Предлага се още пълна забрана за паркиране в Синя зона и въвеждане на стикери за екологичния клас на автомобила.

 

Центърът на София може да бъде затварян за автомобили с определени регистрационни номера, по примера на градове като Милано или Пекин, стана ясно при днешното обсъждане на мерки за борба със смога в съответната общинска комисия. 

 

Едно от основните предложения е в работните дни да има забрана за влизане в центъра на автомобили с четни или нечетни номера - като те се редуват през ден. Подобен подход преди няколко години въведе Милано. В Пекин мярката не даде достатъчен ефект и затова властите я доразвиха, като всеки ден забраниха движението на коли с номера, завършващи на определени цифри. 

 

Общинските съветници ще предложат и да се въведат стикери за всички автомобили на национално ниво, показващи в каква степен те замърсяват въздуха. От години в действие е европейска директива от този тип за битовите електроуреди. 

 

Друга идея, предизвикала доста спорове, е районите в обхвата на т. нар. "Синя зона" да бъдат забранени изобщо за паркиране, с изключение на живеещите там. 

 

В разговор с БНТ кметът Йорданка Фандъкова разкри още, че ще настоява за въвеждане на т. нар. "зелен" билет - в дните с очаквано или вече констатирано високо замърсяване пътуването с градския транспорт да струва само 1 лев, вместо 1.60 лева. 

 

Идеите ще бъдат обсъдени и гласувани от Столичния общински съвет до края на януари. 

automedia.bg

Коментари

Новини Варна