IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
17:09 | 27 януари 2018
Обновен: 06:37 | 12 май 2024

Чудотворната икона пристигна във Варна

Тя ще остане в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ до 3 февруари

По материала работи: Слав Велев
Чудотворната икона пристигна във Варна

Чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" пристигна от Украйна във Варна днес точно в 12 на обед. Тя беше тържествено посрещната в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" и поставена за поклонение на миряните. Иконата "Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица" в село Байтали.


Според преданието манастирът, в който се е съхранявала иконата, е бил опожарен преди 200 години, а монасите са скрили светинята, за да я запазят. Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към "Одигитрия Байталска". 
 

„Всяка една икона, след като е влязла в богослужебна употреба, може да стане чудотворна, благодарение на искрената молитва, на чистата вяра и смирение, което притежава православния християнин. Така че, за нас е важно какъв живот живеем и какви са нашите дела. Разбира се, когато една икона се обявява за чудотворна, когато съществуват реални данни, че са случили чудеса пред образа й“, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

 

Смята се, че след молитва пред „Одигитрия Байталска“ много бездетни семейства са се сдобили с деца, много болни деца са получили изцеление от различни заболявания след молитвите на техните родители. Иконата ще остане в храма до 3 февруари.  


Елена Кирова
 

 

Коментари

Новини Варна