220 хил. българи са ставали жертва на грабеж
29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си
Публикувана: 7 Mar 2018 | 9:06

220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или друго престъпление в последната една година. 62% от хората пък биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% - към роднини.

 

29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си.Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд"за нагласите на българите към личната им сигурност.

 

Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който беше застрелян от д-р Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че на практика протестите в града, провокирани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого.

 

"Хората излязоха на улицата, защото ареста на д-р Димитров и първоначалната информация, която беше дадена за случая, беше символ на това, че не можеш сам да се защитаваш в собствения си дом, ако някой те нападне", обясни социологът.

 

"Когато нямаш доверие към институциите или то е понижено, е съвсем нормално обществото да реагира по този начин", каза още Евелина Славкова.

 

Проучването на "Тренд" от своя страна показва, че всеки пети българин е готов сам да се защитава дори и с насилие. Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

 

Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление.

 

Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

 

Bulgaria ON AIR

 

Коментари ( 0 )