IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
18:47 | 20 март 2018
Обновен: 16:22 | 23 април 2024

Започват проверки на сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания

Ще бъдат обследвани както държавни и общински институции, така и банки, болници, училища, театри и кина

По материала работи: Слав Велев
Започват проверки на сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания

Комисията за защита от дискриминация започва проверки на обществени сгради за достъпа, който предлагат на хора с увреждания. Ще бъдат обследвани както държавни и общински институции, така и банки, болници, училища, театри и кина. Целта е да се установят пропуските в достъпността за хора с увреждания и да се отличат тези от сградите, при които такива пропуски няма, пише dariknews.bg.

 

Проверката на обществени сгради е част от националната кампания „Достъпна България,” обясни председателят на комисията Ана Джумалиева. При констатиран проблем комисията може да налага глоби от 250 лева до 20 000 – при повторно нарушение.

 

„Нашата идея на безсрочната ни кампания е да правим обследване, проверка в цялата държава, да проверим всички сгради на държавни институции, на местната власт, болници, училища, банки и местата, където хората могат и да се забавляват и да си почиват, например кина, театри“, каза Джумалиева.

 

Първата сграда, която получи сертификат за достъпност, е Националният дворец на културата. Към момента тя е отлично адаптирана към съвременните изисквания за достъпност, посочи Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК:

 

 

Коментари

Новини Варна