IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
17:23 | 25 април 2018
Обновен: 16:01 | 25 април 2024

Варна става ключова дестинация за винен туризъм

В един маршрут сме с Добрич, Силистра и Балчик

По материала работи: Борис Проданов
Варна става ключова дестинация за винен туризъм

12 винено-кулинарни дестинации е разработило Министерството на туризма. Те комбинират традиционните винени напитки и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната. Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатски въпрос за проект за разработване на винено-кулинарни дестинации.

 

Едната от тях – „Добруджа и Северното Черноморие”, обхваща общините Силистра, Добрич, Варна и Балчик и 11 туристически обекта.

 

Концепцията беше официално представена в края на миналата година. В ход е провеждането на обществени дискусии по места с цел надграждане на разработените предложения на основата на позициите на местните общности и бизнеса, добавя Ангелкова, цитирана от actualno.com.

 

Повишаването на комплексното качество на цялостния туристически продукт, в съчетание с конкурентните предимства на страната като туристическа дестинация, мотивира нуждата от поставянето на характерните продукти и вина за дадения регион под особен фокус. Близо 1/3 от трайните впечатления на туристите в световен мащаб са пряко свързани именно с консумираните продукти по време на престоя в съответната дестинация за почивка.

 

Почитателите на тематичния туризъм оценяват високо местните специалитети и регионалните сортове вино, като много често положителното гурме преживяване е причина за повторно посещение на дестинацията. Реализирането на този проект цели правилното адресиране на тези тенденции. Финалният вариант на винено-кулинарните дестинации ще бъде обявен през есента на тази година, като те ще бъдат дигитализирани. Предвидено е припознатите от туристическия бранш и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над  17 000 потребители.

 

В допълнение към винено-кулинарните и културно-историческите дестинации Министерството на туризма разработи проект за 7 балнео- и СПА дестинации, които също да бъдат представени пред туристическия бранш и местните власти.

 

Министерството на туризма устойчиво се фокусира върху промотирането на културно-историческия туризъм и разработването на тематични маршрути, като ще продължим да полагаме максимални усилия в посока развиване и промотиране на туристическия потенциал на регионите и специализираните форми на туризъм, които дестинация България предлага, подчертава още в отговора си Ангелкова.

 

Прочетете още: Безплатните туристически обиколки на Варна започват от 12-ти май

Коментари

Новини Варна