IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
13:54 | 9 юли 2018
Обновен: 02:19 | 26 май 2024

Още 15% ръст на заплатата може да получат учителите

Това обяви във Варна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева

По материала работи: Борис Проданов
Още 15% ръст на заплатата може да получат учителите

Синдикатът на българските учители (СБУ) ще се бори през следващата година заплатите на учителите да бъдат увеличени с 15%, което е с около 140 лева. Това обяви във Варна председателят на организацията Янка Такева, цитирана от БТА.


По думите ѝ изчисленията показват, че за целта в бюджета за образование трябва да бъдат заложени 362 млн. лева повече.


Според Такева до края на настоящата календарна година във всяко училище трябва да бъде осигурен уай-фай достъп, което ще е в помощ на дигитализирането на обучителния процес, като за изграждането на интернет мрежите вече са осигурени 9 млн. лева.


Председателят на СБУ посочи, че в бъдеще ще се работи активно и върху подобряване връзката между училището и родителите и уточни, че вече е готова нова стратегия на Министерството на образованието и науката за възпитанието в учебните заведения, която е представена за обществено обсъждане.


Investor.bg припомня, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че след като бъдат направени стъпки и в бюджетите за следващите три години, тогава минималната заплата на учителите ще стане над 1250 лева, а средната заплата в образованието – над 1500 лева.


В момента минималните основни заплати за длъжностите "Младши учител" и "Учител" са 760 лева.


Предизвикателство за системата на образованието е да осигури 40 000 педагогически специалисти през следващите десет години.

 

инвестор.бг

Коментари

Новини Варна