IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
12:37 | 23 юли 2018
Обновен: 16:09 | 25 април 2024

ЕС ще поеме 75% от обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на овца или коза

По материала работи: Борис Проданов
ЕС ще поеме 75% от обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Очаква се в Болярово да бъдат взети нови проби от стопанството на Ана Петрова, за да се установи дали наистина има зараза в стадото ѝ от 200 овце. Пред стадото е спокойно. Очаква се със съгласието на стопаните ветеринарите да вземат от животните им повторни проби, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението за чума. До момента стопаните отказват, тъй като се опасяват от манипулация на изследванията.

 

В село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Министерството на земеделието съобщи в неделя, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Фермерите ще получат не по-малко от 190 лева на овца или коза. Жандармерията допуска в района единствено граждани с местна регистрация. Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, за да започне да тече 21-дневният карантинен период, след който могат отново да имат животни. Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни.

 

Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка на мисията от Европейската комисия, зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума. ЕС е одобрил мерките за справяне с чумата по дребния преживен добитък у нас и поема голяма част от компенсациите за животновъдите -  потвърди евродепутатът Емил Радев: "Европа даде отлична оценка на действията на българските власти и ЕС ще поеме 75% от обезщетенията, които са за загубените животни на българските стопани, така че ЕС е ангажиран на сто процента със справянето с този проблем."

 

БНР

 

Още по темата: Засилват се мерките срещу африканската чума по свинете

 

Коментари

Новини Варна