IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
10:34 | 4 септември 2018
Обновен: 05:47 | 23 март 2024

Бозвелийско в очакване, днес излизат пробите на прасетата в селото

Акцията по пробонабирането приключи снощи около 22,00 часа

По материала работи: Слав Велев
Бозвелийско в очакване, днес излизат пробите на прасетата в селото

Провадийското село Бозвелийско, което се намира в 3-километровата предпазна зона от огнището на Африканска чума в Тутраканци, тръпне в очакване. Днес следобед ще излязат първите резултати от взетите проби от свинете.

 

 

Акцията по пробонабирането приключи снощи около 22,00 часа. Изследвани са абсолютно всички свине в селото с изключение на сукалчетата. Веднага след това кръвните проби са изпратени в лабораторията в София, където вече се изследват.

 

 

Успоредно с вземането на тестове беше извършено и преброяване на прасетата в Бозвелийско. „Оказаха се 85 свине плюс 19 сукалчета. Това е с около 20 повече в сравнение с информацията, която имахме“, обясни кметът на Бозвелийско Живко Панев.

 

Ако сред резултатите от пробите има положителни за Африканска чума, всички прасета в селото ще бъдат умъртвени. „Чакаме с нетърпение резултатите и се молим да са отрицателни“, допълни Живко Панев.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимки: Авторът

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна