IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
10:52 | 18 октомври 2018
Обновен: 19:05 | 25 април 2024

Мъжете учители у нас са изчезващ вид

България е на трето място (84%) в ЕС по феминизация в образованието

По материала работи: Борис Проданов
Ирина Иванова и Илиян Карагьозов. Снимка Пламен Гутинов

Ирина Иванова, началник отдел „Равни възможности и дискриминация” в Министерството на труда и социалната политика, коментира пред журналисти във Варна, че според „Евростат“ България е на трето място в ЕС по феминизация на учителската професия – 84% от преподавателите са жени, а 48% от тях – на възраст 50 и над 50 г. С висше образование са 93%. Първа е Латвия с 87,2% жени в школата, второто място държи Литва – 85%. Най-голяма е средната възраст на учителите в Италия – 57% на и над 50 г.

 

Любопитното е, че в детските градини феминизацията е над 98,7% – данните показват, че мъжете са едва 248. Техният брой е в рамките на статистическата грешка. В професионалните училища процентът на жените намалява – той достига 73 на сто. Във висшето образование двата пола вече са изравнени, с лек превес за силния: 50,5% мъже и 49,5% жени.

 

На среща при зам.-областния управител Илиян Карагьозов с директорите на средните училища в региона (първа по рода си в страната!) бяха посочени новите изисквания и добрите практики в ЕС по отношение на кадровата политика.

 

В образованието масово преобладават жените, докато в силовите министерства – мъжете, подчерта зам.-областния управител, който е и координатор за региона на Националния съвет по равнопоставеност. Илиян Карагьозов посочи, че вече ще се следи за паритет при назначаването на учители мъже, а при нарушения от страна на директорите може да се стигне до освобождаването им при следващата атестация.

 

Той посочи, че всякаква дискриминация по пол е забранена и има оторизирана институция, която следи това. Комисията по защита от дискриминацията разполага с големи правомощия. Практиката показва, че при навлизане на мъже в даден феминизиран бранш по-бързо се стига и до ръст на заплатите.

 

До момента данни за учителския състав за Варненска област няма, но вече се събира информация, която ще се систематизира.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна