27-годишна жена от Варна спаси два живота
Едната трансплантация е извършена у нас, втората във Виена
Публикувана: 3 Dec 2018 | 16:11

27-годишна жена от Варна спаси два живота, научи Медийна група „Черно море“ от проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Марина“. Донорската ситуация с нея е от 30 ноември, когато изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежкия момент близките й проявяват хуманност и решават да дарят органите за присаждане.

 

Изпълнителна агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването координират транспортирането на тялото със самолет от Варна до София в болница „Света Екатерина“, където са експлантирани органите.

 

След предоставяне на белия дроб по линия на „Евротрансплант“ от трансплантационния център Университетска болница – Виена, пристига екип от трима медицински специалисти за вземането на органа за трансплантация.

 

На 1 декември са трансплантирани черния дроб във Военномедицинска академия и белия дроб в Университетска болница – Виена. За първи път след двугодишно прекъсване Изпълнителната агенция по трансплантациите успешно предлага бял дроб по линия на „Евротрансплант“.

 

Това е четвъртата поред успешна донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна от началото на годината, уточни проф. Платиканов.

 

Черно море

 

Още по темата: Присадиха стволови клетки на дете с остра левкемия в УМБАЛ „Св. Марина“

 

 

 

Коментари ( 0 )