IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
15:02 | 16 януари 2019
Обновен: 15:23 | 23 април 2024

До края на седмицата не се очаква обявяване на грипна ваканция

С изключение на едно училище равнището на острите респираторни инфекции е под 20%

По материала работи: Пламен Янков
До края на седмицата не се очаква обявяване на грипна ваканция

До края на седмицата не се очаква обявяване на грипна ваканция във Варна. Това научи Медийна група „Черно море“ от епидемиолози. С изключение на 1 училище - Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, равнището на острите респираторни инфекции е под 20%.  Подем на настинките обаче се забелязва във всички възрастови групи през последните 2 дни, включително и при учениците. Във връзка с усложнената обстановка утре ще се събира областният щаб за борба с грипа и ОРЗ. Там ще бъдат обсъдени обобщените данни от болничните заведения за заболеваемостта и усложненията от нея.

 

Прогнозите са, че грипна епидемия за училищата във Варна ще бъде обявена идната седмица и всички учебни заведения ще бъдат разпуснати вкупом поне за 7 дни. Тогава ще бъдат и въведени и останалите ограничителни мерки – спиране на свижданията  и на плановите операции в болниците, на детските и женски консултации и други.  


За областта намеренията са учебният процес в малките общини да бъде спиран поетапно, съобразно процента на заболелите. 


Идеята е епидемията да бъде изпреварена с профилактични мерки и да не се стига до повече от 30% отсъстващи от училище.  

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна