IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
12:36 | 27 март 2019
Обновен: 00:18 | 15 април 2024

Доказват варненска следа в строежа на египетските пирамиди (СНИМКИ+ВИДЕО)

Д-р Доминик Гьорлитц: Контактите между цивилизациите са от дълбока древност

По материала работи: Борис Проданов
Доказват варненска следа в строежа на египетските пирамиди (СНИМКИ+ВИДЕО)

След броени седмици ще се проведе морската експедиция АБОРА IV. Международната проява е дело на германския експериментатор и изследовател д-р Доминик Гьорлитц и норвежкия институт „Тур Хейердал“.

АБОРА IV ще изследва праисторическите контакти по море между цивилизациите от Черноморския басейн и Източното Средиземноморие. Д-р Гьорлитц сподели на пресконференция в Археологическия музей във Варна, че в съчинения на древногръцкия автор Херодот египтяни (основно търговци) са стигнали до Скития и Тракия, както и до Кавказ, основавайки легендарното царство Колхида (сегашната Грузия).

Нещо повече – тези търговски контакти между египтяни и народите от черноморското крайбрежие са довели до използване на метали (желязо, калай) в строежа на пирамидите. Какъв точно е произходът на тези два метала – това е една от въпросителните пред съвременната история, но най-старото обработено злато е открито край Варна, в легендарния халколитен некропол. Египтяните са използвали и янтар още от каменно-медната епоха, който е адресиран също в Черно море.

Д-р Гьорлитц добави, че световни учени и специалисти ще се качат на реплика на кораб от древноегипетската епоха. Проектът стартира миналата година в Боливия и Чили. Оттам са знанията и материалите за построяването на АБОРА ІV.

 

В началото на май 2019 г. ще пристигне международния екип на експедицията, който да сглоби модела на древноегипетския кораб. За негов прототип ще се използват скални рисунки от Горен Египет и Месопотамия. В екипа присъстват представители на 9 държави – Германия, Боливия, Холандия,  Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. От 2 май те ще работят на брега на Белославското езеро, на същото място, където скоро подводницата „Слава“ ще бъде позиционирана като музей. Това е става и благодарение на кмета на Белослав инж. Деян Иванов. Материалите идват по вода от Чили. Медицинският университет в морската столица пък партнира в експеримента с медицински изследвания на участниците по време на плаването, което ще достави полезна информация за морската медицина в страната и по света.

Корпусът ще бъде 14 м дълъг, широк 4 м и висок 2 м. Екипажът от 12 души включва 5 жени, а два екипа ще се сменят на 4 ч. Всички съвременни стандарти на безопасност ще бъдат спазени.

 

Експедицията стартира от Пристанище Варна в средата на юли. Кръстник на кораба ще е най-големият син на Тур Хейердал. Варненският археологически музей ще участва като равноправен партньор в експедицията. Представител на институцията и града ни е Теодор Роков, както и специалисти от Медицинския университет.

 

По този повод подкрепително писмо връчи кметът Иван Портних на д-р Доминик Гьорлитц. 

 

„Преди дни получих официално писмо от Роланд Метлинг, кмет на Рощок – град, с който Варна е побратимен, с молба да окажем съдействие на изследователския екип, ангажиран с експедицията АБОРА IV. Разбрах, че Рощок вече е подкрепил две предходни експедиции  и ще има активна роля в предстоящата в Черно море, която ще се проведе с участието на Регионалния исторически музей – Варна и Музея за култура и история на Рощок. В тази връзка искам да заявя, че община Варна също ще подкрепи АБОРА IV, която има за цел да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха“, заяви кметът Иван Портних по време на пресконференцията в Регионалния исторически музей.

Той допълни, че  очаква експедицията  не само да популяризира богатото културно-историческо наследство на Варна и региона, но и да надгради приятелските контакти и сътрудничество със страните от региона.

 

Освен подкрепителното писмо, д-р Доминик Гьорлитц получи от кмета Иван Портних реплика на  съкровището от Варненския халколитен некропол.  В момента  изложбата „Най-старото злато на човечеството“, с богатствата от некропола, гостува в Рощок до края на месец април т.г. и се радва на огромен интерес.

 

АБОРА IV включва и социален елемент, предвид половинвековният юбилей на плаването на Тур Хейердал с тръстиковия кораб „Ра II“. Д-р Доминик Гьорлитц е решил да докаже, че представители на различни страни и култури могат да съжителстват и работят съвместно на едно място. Експедицията ще бъде и призив за мир, особено след проблемите в Черно море между кораби на Русия и Украйна.

За три месеца трябва да се преодолеят към 3000 км по маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Варна ще посрещне древноегипетски кораб

 

Коментари

Новини Варна