IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
14:00 | 27 юни 2019
Обновен: 02:45 | 25 април 2024

Годишните отчети на общинските дружества прие ОбС – Варна

Местният парламент се събра на четиридесет и първото си заседание

По материала работи: Борис Проданов
Годишните отчети на общинските дружества прие ОбС – Варна

Годишните отчети на общинските дружества прие общинският съвет във Варна. Съветниците обширно дискутираха финансовите резултати на 12 лечебни заведения и 9 търговски дружества. При повечето от тях се наблюдава тенденция за подобрение на показателите. За поредна година печеливши са „Пазари“, „Обреди“, „Дворец на културата и спорта“. С положителен финансов резултат е приключило и „Ученическо и столово хранене“, което предходната година беше на загуба.

 

Дебати предизвика състоянието на дружеството „Градски транспорт“, което е реализирало загуба от над 3 млн. лева. Сериозно разходно перо са парите за авточасти, които дружеството дава заради остарелия парк. Тенденциите са тези разходи да намалеят значително, след като Варна получи нови екологични превозни средства. По време на дебатите бе отчетено и това, че дружеството е превозило над 2,5 млн. пътници повече през изминалата година в сравнение с предходните.

 

При здравните заведения има такива с отрицателни финансови резултати, но благодарение на предприетите оздравителни мерки, оптимизирането на разходите и смяната на управлението задлъжнялостта е намаляла значително в сравнение с предходни години. Изтъкнато бе, че общинските болници и ДКЦ-та изпълняват социални функции, налага се да поемат неосигурени пациенти, както и да поддържат 24-часови спешни екипи, от което генерират загуби.

 

Съветниците освободиха от отговорност управителите на всички търговски дружества и здравни заведения с изключение на доц. Христо Ганчев, който ръководи болницата за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. По време на заседанието стана ясно, че ще бъдат предложени и обсъдени варианти за бъдещето на бившия Тубдиспансер.

 

Мариана Стойкова

снимка Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна