IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:30 | 17 юли 2019
Обновен: 06:31 | 7 април 2024

Покрай частните фондове: Ще се ограничат ли услугите на НЗОК?

Специалисти предупреждават за възможността с реформата

По материала работи: Пламен Янков
Покрай частните фондове: Ще се ограничат ли услугите на НЗОК?

Медицинските услуги по НЗОК може да бъдат ограничени, предупреждават експерти. Те смятат, че това е възможно с реформата, която готви здравният министър Кирил Ананиев.


При нея задължителната здравна осигуровка остава в същия размер от 8%. За нея Касате ще се конкурира равнопоставено с частни фондове. В момента от здравни осигуровки в Касата потсъпват над 4 милиарда и 200 милиона лева, съобщава bTV, цитирана от dnes.bg.

 

Повече от 700 хиляди българи обаче не могат да бъдат принудени да плащат здравни осигуровки. В момента Министерството на здравеопазването плаща частично за тях - например, за смешпна медицинска помощ, интензивно лечение и раждане.

 

Общопрактикуващите лекари до този момент не са запознати каква част от лечението, което предлагат, ще попадне в основния пакет.Така е ис д-р Брънзалов, който има 2000 пациенти и не е наясно как ще продължи да ги лекува, ако изберат застрахователи, които не са сключили договор с него.

 

"Трябва да има остойностяване на лекарския труд, независимо на какво ниво е. Защото аз не искам утре да дойде един застраховател и да ми каже твоят труд струва 5 лева", обясни д-р Николай Брънзалов.

 

До края на годината министерството и съсловните организации ще определят какво ще включва основният пакет и колко ще струва. Сега всички вноски, които се събират от задължително здравно осигуряване влизат в Националната здравна каса.

 

За всичко извън здравния пакет ще плащаме кеш или с доброволно осигуряване. Все още няма краен срок за въвеждане на новата реформа.

Коментари

Новини Варна