IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:58 | 15 август 2019
Обновен: 04:37 | 18 април 2024

С литургия и литийно шествие започна празникът на Варна (СНИМКИ)

По материала работи: Пламен Янков
С литургия и литийно шествие започна празникът на Варна (СНИМКИ)

С тържествена архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ започна празничната програма по повод 15-ти август, Свето Успение Богородично и ден на Варна. Стотици изпълниха храма, водени от вярата и молейки се за Божията майка.

 

„След упокоението на даден човек обикновено настъпва време за плач, след това идва времето на утешение. След едното и другото децата и сродниците  на починалия се ползват от неговото наследство и успението на Божията майка пред света Богородица би следвало да се съпровожда от подобни последствия, по сродното с нас нейно естество и по изобилията на дадената й благодат.“ Това бяха част от думите на Варненския и Велипореславски митрополит Йоан към събралите се в храма.

 

Традиционно родният трибагреник и флагът на града бяха издигнати под звуците на химна на Република България, след което премина и литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Празникът събра представители на държавната и местната власт, на дипломатическия корпус и много граждани. 

 

„Честит празник на всички варненци. Пожелавам, най-вече здраве, лично щастие, благополучие и нека си пожелаем да имаме все повече поводи за заслужена гордост от развитието на града ни. Нека си пожелаем заедно да пазим направеното, защото се направи не малко в последните години. Демонстрирахме едно ударно темпо на обновяване на Варна в различни сфери на социално-икономиеския живот. Вярвам, че всички заедно ще опазим направеното и ще продължим да развиваме нашата прекрасна морска столица и да се гордеем с красотата на нашия град“, отправи своите пожелания към всички варненци кметът на града Иван Портних.

 

Програмата за празника на Варна отново е изпълнена със събития, като през целия ден са предвидени десетки инициативи за малки и големи. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

 

Кулминацията на тържествата ще бъде многоцветна заря, изстрелвана от морето и празничният концерт, който ще се проведе в свободната зона на пристанището от 20:00 ч., В него ще участват любими музикални изпълнители от България и чужбина.

 

Емил Дамянов

Снимки: Пламен Гутинов

 

 
 

Коментари

Новини Варна