В разгара на сезона спасители зоват: Не подценявайте морето
Украинци на пост по нашето море, искат да дойдат пак
Публикувана: 17 Aug 2019 | 10:07

Плажуващите не трябва да подценяват опасностите, които крие морето, коментира за БТА спасителят на плаж "Шкорпиловци-юг" Цветомир Петков, цитиран от dnes.bg.

 

Спасителите призовават хората да изпълняват нарежданията им, за да не се стига до инциденти, след като в последните няколко дни морето е изключително опасно. Вълните са високи, а мъртвото течение е силно.

 

Най-опасно е за децата, защото морето може да ги дръпне от брега. Има и много подводни скали, които допълнително усложняват ситуацията в подобно време.


"Точно тези дни морето е много опасно, дърпа навътре още от брега", каза Петков. Той добави, че се очаква мъртвото вълнение да продължи около една седмица


Затова е забранено влизането в морето. Ограничението ще остане в сила, докато опасността премине, уточни спасителят.

 

Спасителите постоянно обхождат и предупреждават индивидуално всеки плажуващ, когато морето е опасно. Специално внимание се обръща на малките деца, които не трябва да стоят дори на брега, когато вълните са много големи и могат да ги повлекат бързо навътре в морето. При такова време спасителите позволяват на възрастните да се намокрят само до коленете, но постоянно ги наблюдават.

 

На плажа в Шкорпиловци има и още една опасност. Това са подводните скали, които са близко до брега. "При високи вълни, морето те хваща, обръща те и те блъска в скалите", обясни Цветомир Петров. По думите му при подобна ситуация човек може да си удари главата или да си заклещи крак в скалата.

 

Спасителят призна, че във всяка ситуация се реагира по различен начин. При инцидент се изважда макара с навито въже с дължина от 40 метра. Единият спасител влиза в морето, за да сложи въжето на давещия се. Другият остава на брега, за да го издърпа. Ако обаче ситуацията ескалира, може да се наложи и двамата спасители да влязат в морето. В този случай се използва буй.

 

Най-сериозно става положението, когато човекът с проблеми във водата се паникьоса. Има случаи, в които буят дори може и да се скъса, уточни спасителят. Ако не се внимава, спасителят може да бъде завлечен от него. За да не се стига до подобни ситуации, Цветомир Петров и колегите му с повишено внимание следят ситуацията и предупреждават постоянно хората.

 

"Един старши спасител ми каза една много мъдра поговорка. Най-добрият спасител е сухият спасител. Този, на който не му се налага да влиза във водата", спомня си Цветомир Петров.

 

По родното море обаче не само българи работят като спасители. На съседния плаж в Шкорпиловци морето наблюдава Артур Генич от Украйна. Той посочи, че на този плаж работят 12 спасители, които са разположени на шест поста. Артур разказа, че за втора поредна година работи като спасител в България. Миналото лято е бил спасител на плажа във Варна. Научил се е да говори добре български език.

 

Той е много доволен от условията за работа тук и отношението на хората към него. Затова се надява да работи отново в България.

 

На въпрос защо не работи като спасител в Украйна, Артур отговаря, че там заплащането е три пъти по-ниско отколкото в България. Освен това според Артур в България се полагат нужните грижа за хората при инцидент в морето. "Тук за един човек цялата страна се вдига. Идват телевизиите, започват проверки", заяви Артур Генич.

 

Спасителят, който е на пост в същата вишка с Артур Генич е Сергей Кабзар. Той също е от Украйна. Няколко пъти е идвал в България и вече и има българско гражданско. Говори перфектно български език. Досега няколко години е работил като спасител в Украйна. За първи работи тази работа в България. Той също е много доволен от условията за работа в страната ни. Работата като спасител на плажа не го затруднява. В края на работния ден обаче е уморен, защото трябва да анализира всяка отделна ситуация.

 

Този сезон е имало само един инцидент, но той е бил с кайтсърф, спомни си Сергей Кабзар. И отбелязва, че се надява и следващото лято отново да бъде спасител у нас.

Коментари ( 0 )