Църквата отбелязва успението на Св. Иван Рилски
Той е обявен за небесен покровител на българския народ
Публикувана: 18 Aug 2019 | 8:20

Българската православна църква почита днес църковния празник Успение - заспиване, на Свети Иван /Йоан/ Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ.  Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. 
 

По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител. 
 

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. 


Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител. 


Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.


През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 година в столицата Търново.


Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.

Коментари ( 0 )