IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
08:46 | 19 август 2019
Обновен: 05:08 | 28 март 2024

Юли - най-горещият в историята, а последните 5 години са най-топлите

Проф. Георги Рачев коментира, че глобалното затопляне коства повече материални загуби

По материала работи: Пламен Янков
Юли - най-горещият в историята, а последните 5 години са най-топлите

Световната метеорологична организация оповести данни, според които месец юли тази година е бил най-топлият в историята и от както има данни за температурите по света.
 

Климатологът проф. Георги Рачев пък обясни, че данните на организацията показват, че последните пет години са най-горещите в историята. Като под номер едно е 2016 година, а настоящата той очаква да се нареди между трето и пето място.
 

"Определено има тенденция. За мен лично няма съществено притеснение, защото ние определено се намираме в период на повишаване на глобалните температури, в който човечеството като фактор имаме определено влияние. Всички катастрофални сценарии за сега не се потвърждават", посочи климатологът пред Bulgaria ON AIR.
 

В ефира на "България сутрин" проф. Рачев обясни още, че загубите на човешки животи в следствие на природни катаклизми стават все по-малко, защото се работи в тази посока, но материалните загуби се увеличават драстично.
 

"В следващите години ще продължим да вървим към бавно затопляне, докато човечеството не се откаже от фосилните горива. Това няма да се случи в близките 20 години", категоричен беше проф. Рачев.
 

Климатологът каза, че много трудно човечеството ще се откаже от нефта и въглищата, въпреки че вече навлизат много възобновяеми източници на енергия. 
 

Като друго доказателство за глобалното повишение на температурите, проф. Георги Рачев посочи много топлата вода на Черно море, която задържа високи температури, нерегистрирани от 40 години.


Bulgaria ON AIR


Четете още: Използването на земята и изменението на климата: Колко струва човешката намеса?

 

Коментари

Новини Варна