IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
14:18 | 9 септември 2019
Обновен: 20:04 | 29 февруари 2024

Над 4 000 учители излизат в пенсия, недостигът е на всички нива

Учебната година обаче ще започне нормално, увери Красимир Вълчев

По материала работи: Пламен Янков
Над 4 000 учители излизат в пенсия, недостигът е на всички нива

"Учебната година ще започне без проблеми, но недостигът на кадри е по всички нива в образованието остава на дневен ред". Това обяви в Поморие просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от Дарик.

 

„Между 4 000 и 4 500 учители излизат в пенсионна възраст", уточни той и допълни: „Образованието е изправено пред предизвикателството да осигури квалифицирани кадри. Това ще се усеща все по-сериозно в следващите десет години.

 

Програмите сработват засега. Започнахме редица мерки като повишаване на възнаграждението. Това дава особен резултат в предучилищната педагогика. Предоставяме и допълнителни стипендии за студентите, които следват подобно направление“, подчерта министърът.

 

Той уточни, че догодина ще бъде въведена и трета стимулираща стипендия за постигнати успехи на студенти, следващи педагогически специалности. "Друг проблем пред образованието у нас е отпадането на децата от училище", каза Вълчев.

 

В Поморие, той се срещна с кмета Иван Алексиев и директора на РИО на МОН Виолета Илиева.

Коментари

Новини Варна