IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новина на деня
13:31 | 11 септември 2019
Обновен: 10:11 | 16 април 2024

Ученици и студенти ще пътуват с карти за 15 лв. по всички линии във Варна

Според новата наредба пенсионерските карти също ще важат за цялата градска мрежа

По материала работи: Борис Проданов
Ученици и студенти ще пътуват с карти за 15 лв. по всички линии във Варна

Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания ще пътуват при ниски цени на картите във всички линии на градския транспорт във Варна. Това предлага кметът Иван Портних с проект за изменения в Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт.

 

Учащи се в учебни заведения ще заплащат 15 лв. месечно за абонаментна карта за всички линии в чертите на града. Пенсионерите при условията на гл. VІ от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал. 1 – 3, с постоянен адрес на територията на община Варна ще ползват карти по 8 лв. за цялата градска мрежа.

 

Не са забравени и хората с увреждания. Пълнолетни варненци с инвалидност между 50 и 70% ще пътуват по автобуси и тролеи срещу само 25 лв. месечно. Ако ТЕЛК-решението сочи увреждане между 71 и 90%, то картата е само 15 лв., а между 91 и 100% - 8 лв. Картите за придружителите е 15 лв. на месец. А непълнолетните варненци с увреждания между 50 и 100% ще имат безплатни карти.

 

До момента община Варна е доплащала 25% от стойността на картата. С въвеждането на новите преференциални цени ще се наложи компенсация в размер на 35%. Прогнозен брой издадени абонаментни карти за месец в чертите на града – 29 500, от тях 26 550 – 90% за всички линии и 2950 за една линия – 10%; за крайградски линии 2000 бр. В бюджета за 2019 г. са предвидени над 5,5 млн. лв.

 

За учащите с адресна регистрация в селата Тополи, Казашко, Константиново, Звездица и Каменар и в района на Златни пясъци цената на абонаментната карта също ще бъде 15 лв. Съответно се запазва доплащането до действителната цена на абонаментна карта, от страна на община Варна до превозвача. Става въпрос за 90 карти на месец и дофинансиране от 34 510 лв.

 

Промените в Наредбата предвиждат цената на картата за 1 линия да стане 35 лв., по всички линии – 50 лв. Въвеждат се съответно 3-месечни и 6-месечни карти с преференциални цени.

 

Предстои Общинският съвет на Варна да приеме промените в Наредбата преди началото на предизборната кампания. Тя е публикувана на 9 септември т.г. и ще бъде едно от последните важни решения на местния парламент в този мандат.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Община Варна подготвя проект за нови 77 електрически автобуса и 10 тролейбуса

 

Коментари

Новини Варна