IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
12:48 | 21 юни 2019
Обновен: 03:27 | 23 април 2024

Община Варна подготвя проект за нови 77 електрически автобуса и 10 тролейбуса

Със средства на оперативни програми вече бяха доставени 88 автобуса и 30 тролейбуса

По материала работи: Пламен Янков
Община Варна подготвя проект за нови 77 електрически автобуса и 10 тролейбуса

Община Варна е в процес на изготвяне на проект за закупуване на нови екологични превозни средства за градския транспорт, съобщи кметът Иван Портних. 
 

Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) е определил безвъзмездна финансова помощ за общината в размер на до 70 млн. лв., като средствата ще бъдат изразходени  за електрически автобуси и тролейбуси за градския транспорт. Проектът включва закупуване ориентировъчно на 54 съчленни и 23 соло електробуси, 10 тролейбуса, закупуване, доставка и монтаж на оборудване, съоръжения, обзавеждане и техника, необходима за поддръжка и обслужване на електрически превозни средства, станциите и точките за зареждането им, ремонт и подмяна на съществуващата контактна мрежа на градския транспорт. Правят се финансови разчети, предстои окончателният брой на превозните средства да бъде определен на база на окончателен анализ. До септември трябва да бъдат подадени документите в МОСВ, а до края на октомври да бъде извършена оценка и да бъде сключен договор с управляващия орган на оперативната програма за безвъзмездна финансова помощ.
 

С новите екологични превозни средства автопаркът на общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД ще бъде обновен на 100%. Със средства на оперативни програми вече бяха доставени 88 автобуса и 30 тролейбуса.

Коментари

Новини Варна