IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
13:50 | 13 октомври 2019
Обновен: 19:58 | 17 април 2024

От Черно море се вади повече незаконен калкан

Предлагат двугодишна забрана за улова на скъпата риба, за периоди по 6 месеца

По материала работи: Слав Велев
От Черно море се вади повече незаконен калкан

„Има слухове  за това, че квотата на регламентирания улов е по-ниска от количествата риба, които се ловят нерегламентирано“. Това съобщи д-р Йордан Господинов,председател на Консултативния съвет за Черно море и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG FISH, цитиран от Bloomberg TV. „Асоциацията ни предложи да бъде наложена двугодишна забрана, за периоди по 6 месеца, за улов на калкан. В България и Румъния за съжаление наблюдаваме нерегламентиран риболов на този вид. Той се осъществява предимно от малки или гумени лодки, които бракониерстват. На държавата й е трудно да се справи с тях, тъй като те не са обект на контрол.

 

Предложението ни се състоеше в това всички калкани да бъдат маркирани с метални рамки, благодарение на които ние ще можем да осъществим по-строг контрол. Броят на пристанищата да бъде увеличен и съответно това е по-сигурен начин да спрем нерегламентирания улов. Това би повлияло и за повишаване квотата на калкана в Черно море, тъй като тогава бихме имали реална представа за количествата, които годишно се вадят от там. „- категоричен е Йордан Господинов за нуждата от единни правила за всички страни с излаз на Черно море. Консултативния съвет приканва всички държави да се присъединят към тях по пътя за поддържане на екологичните норми за Черно море . Това ще бъде начин освен за поддържането на морето чисто, така и за запазване популацията на морските видове.

Bloomberg TV

Четете още: Кап. II ранг (о.р.) Иван Иванов: Професионалните водолази са по-малко дори от летците

Коментари

Новини Варна