IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
14:50 | 14 октомври 2019
Обновен: 18:35 | 19 април 2024

Топ ортопед извърши уникална за Варна операция на тазобедрена става

Методът на проф. д-р Хайнц Рьотингер ще може да се ползва от колегите му в МБАЛ „Света Анна“

По материала работи: Ставри Таргов
Операцията се излъчваше в реално време на монитор посредством видеовръзка в лекционните зали на МБАЛ „Света Анна“. Снимки Пламен Гутинов

Проф. д-р Хайнц Рьотингер от Германия извърши уникална за Варна операция на тазобедрена става в МБАЛ „Света Анна“. Той направи демонстративната интервенция заедно с двама български ортопеди - доц. д-р Мартин Бърнев от варненската болница и проф. д-р Пламен Кинов, ръководител на клиниката по ортопедия към болница „Царица Йоана“ в София.

 

Проф. д-р Хайнц Рьотингер

 

Проф. Рьотингер е създател на предно-латералния достъп за ендопротезиране на тазобедрена става, обясни за Медийна група „Черно море“ проф. Кинов. Подобни интервенции правим в София, но сега това се случи за първи път и във Варна. В тези операции се коригира износване на тазобедрена става по оригинален метод на проф. Рьотингер.

 

Това се прави чрез миниинвазивна интервенция, без да се увреждат мускулите и тъканите, което води и до по-бързо възстановяване на пациента. На демонстрациите присъстваха и двадесетина колеги от различни градове в страната. Смятам, че колегите от Варна могат да прилагат методиката още от утре под ръководството на доц. Бърнев, смята проф. Кинов. Аз я прилагам от години и резултатите са много добри.

 

Проф. Пламен Кинов

 

Практиката показва, че пациентът остава най-много 5-6 дни в болница след операцията, след около месец се възстановява и най-много след два се връща към нормалния си ритъм на живот, каза още проф. Кинов.

 

Оперираната пациентка е на 40 г. с вродено заболяване на тазобедрената става, което е предизвикало износването и е пречило да упражнява професията си на камериерка. Тя е в добро състояние и е настанена в клиниката по ортопедия и травматогия в МБАЛ „Света Анна“.

 

Ставри Таргов

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна