IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:31 | 9 декември 2019
Обновен: 19:38 | 18 март 2024

Само за месец иззеха от шофьори 28 фалшиви инвалидни карти за „синята зона“ във Варна

В действие са пуснати още три нови „паяка“

По материала работи: Слав Велев
Само за месец иззеха от шофьори 28 фалшиви инвалидни карти за „синята зона“ във Варна

Шофьори използват нерегламентирано инвалидни карти, за да  паркират безплатно в “синята зона” на Варна. Само през последния месец служители на ОП „Общински паркинги и гаражи” са иззели 28 такива документа.

 

Това заяви за “Дарик“ – Варна, директорът на предприятието Младен Иванов. Той добави, че има случаи и на фалшифицирани карти. Предстоят масови проверки на автомобилите с поставени карти на хора с увреждания, предупреди Младен Иванов. Засега нередовните документи се изземват, а при повторно нарушение собственикът на картата може да остане без инвалидни права в продължение на година.

 

„Ползването на инвалидни карти, издадени на трети лица, предизвиква съдбата”, предупреди Иванов.

 

Той настоява за промени в общинската наредба в частта за паркирането на хората с увреждания, така че да могат да го правят целодневно на необозначени места, ако работят или живеят в обхвата на “синята зона”. В момента те имат право на безплатен престой до 3 ч., ако са паркирали на обозначени за инвалиди места.

 

Общинското предприятие е закупило и пусна преди две седмици в действие нови три „паяка”, които могат да вдигат коли до 4,5 тона. С тях репатриращите автомобили в града стават общо пет. Те работят всеки ден от 8 до 20 ч. „Нарушителите са предимно паркирали и пречещи на движението, извън обхвата на “синята зона”. Средно на ден един „паяк” вдига по 15 коли, като с приоритет са тези, които затрудняват движението.

 

„Паяците“ се използват и за преместването на автомобили при катастрофи, ВиК-аварии и ремонтни дейности по градската инфраструктура. На шофьорите, които не са платили за престой в “синята зона”, се слагат скоби, а след 3 ч. престой колите им се репатрират и те заплащат глоба за нерегламентираното паркиране и такса за превоза до наказателния паркинг”, обясни Иванов.

 

2,7 млн. лв. са приходите от „синята зона“ за тази година. Нейният обхват се очаква да бъде разширен през пролетта на 2020 г. с още 5700 места. Преди това улиците в районите на широкия център, които ще попаднат в зоната, ще бъдат рехабилитирани. След въвеждането на втория етап трябва да се направи анализ и широка обществена дискусия дали „синята зона“ в идеалния център да работи и през почивните дни.

 

За това има много мнения „за” и „против”, каза Иванов. Той посочи, че във Варна на 1000 души сега се падат по 600 коли, а градът е проектиран за по 150 автомобила на такава част от населението.

 

Коментари

Новини Варна