IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
15:36 | 16 декември 2019
Обновен: 11:30 | 9 май 2024

Преждевременните раждания във Варна се увеличават(Снимки)

В сравнение с миналата година процентът на недоносеност е скочил от 13 на 14,8

По материала работи: Ставри Таргов
Снимки Пламен Гутинов.

Преждевременните раждания във Варна се увеличават. В сравнение с миналата година процентът на недоносеност е скочил от 13 на 14,8, което е доста сериозен ръст. Това съобщи началникът на отделението по неонатология в СБАГАЛ „Проф. Д.Стаматов“ д-р Снежина Цветкова.

 

Най-честите причини са инфекциите при бременните и необходимостта от по-активно следене по време на женските консултации, поясни тя. Има и ред други рискови фактори като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества сред младите хора.   

 

Най-малкото бебе, родено през тази година в АГ болницата, е тежало едва 640 грама. В момента в неонатологията се грижат за дете с тегло от 760 грама. Това са високорискови новородени, които оцеляват благодарение на доброто медицинско оборудване и грижите на висококвалифицирания персонал при нас, каза още д-р Цветкова.

 

Поводът за това бе новата инициатива на АГ болницата да изписва бебетата с коледен чорап. Идеята за това се роди спонтанно, призна неонатологът. Тъй като нашата болница е единствената специализирана по акушерство и гинекология в региона, уникално за Североизточна България е и отделението ни, решихме да направим нещо по-различно за нашите малки пациенти и техните родители.

 

Нашата идея е коледният чорап да остане като сувенир и спомен от деня на изписването. Но най-големият подарък за родителите е тяхното новородено бебе, добави д-р Цветкова.

 

Д-р Снежина Цветкова.

 

Пожелаваме на родилките много здраве и спокойствие и с радост да гледат децата си. Защото прекараното с тях време е уникален период в живота, обобщи шефът на неонатологията в АГ болницата.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата   Жени Жекова, родилка: Инициативата на АГ болницата за коледните чорапчета носи настроение и коледен дух

 

снимки Пламен Гутинов

 


 

 

 

Коментари

Новини Варна