IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
14:43 | 24 юли 2015
Обновен: 09:23 | 24 април 2024

Редки монети откриха край Варна

От месец вървят разкопките на крепостта „Кастрици"

По материала работи: Златина Добрева
Редки монети откриха край Варна

Колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син Емир Сюлейман са открити при проучванията на крепостта „Кастрици” край Варна. Това съобщи пред Радио „Фокус” проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията в късноантичната и средновековна крепост „Кастрици”, която се намира в местност Евксиноград край Варна.

Откритите при проучванията монети са вече близо 300, сред които и такива, характерни за Черноморието, вероятно сечени в монетарницата на цар Иван Александър. Монети на цар Иван Александър са открити при тазгодишните разкопки на средновековния град Мисионис край Търговище, сечени в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна, където се намира и крепостта „Кастрици”.

„При проучванията на крепостта са намерени изключително редки за България съкровища – колективни находки от монети на султани Баязид I и неговия син Емир Сюлейман. Открити са също сребърни монети на цар Иван Александър, на султани в Египет, на татарските ханства, на Влахия, Полша и Молдова, което показва изключителната търговия, която се е водила на пристанището при „Кастрици”. Намерени са също кръгли апликации за средновековните колани, като тези, известни от експозицията на Варненския музей, керамични фрагменти и сечива”, допълни професор Валентин Плетньов.

Разкопките на крепостта тази година продължават вече около 30 дни, а до приключването им остават пет дни.

Коментари

Новини Варна