IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
11:14 | 12 февруари 2016
Обновен: 14:24 | 26 април 2024

Предстои ремонт на основния корпус на затвора във Варна за над 1,1 млн.лв.

За Медийна група "Черно море" интервю даде Йордан Йорданов, началник на варненския затвор

По материала работи: Борис Проданов
Предстои ремонт на основния корпус на затвора във Варна за над 1,1 млн.лв.

С началника на Затвор – Варна, Йордан Йорданов разговаряме малко след официалното откриване на реновираното затворническо общежитие в с. Разделна. Модернизирането на сградата бе осъществено по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г. Ремонтът е на стойност 1 686 907 лв. Партньор по проекта е Съветът на Европа. Основната цел е условията в местата за лишаване от свобода у нас да отговарят на европейските норми и да се избегне пренаселеността.

 

- Г-н Йорданов, откога не е правен ремонт на затворническото общежитие в с. Разделна?

- Общежитието в с. Разделна възниква като работен обект към Сталинския промкомбинат през 1953 г. Оттогава датира политиката тук да бъдат настанявани затворници и да участват в керамичното производство, което не е било привлекателно. Постепенно обектът се разраства, през 60-те години на миналия век се изгражда общежитие, в което настаняват крупна група лишени от свобода. В различните периоди от време то търпи различни метарморфози в зависимост от промяната на наказателната политика на държавата. Специално тази сграда e започната през 1982 г. Тя е последният проект на социалистическа България, който е направен с проектно задание за място за лишаване от свобода и изпълнено като такова. Въведена е в експлоатация през 1987 г. И оттогава основен ремонт не й е правен. С течение на времето са предприемани различни текущи дейности по поддръжката, но такъв тип ремонт като сегашния не е правен досега. Радваме се много, защото това е венецът на усилията на много от колегите. Назад във времето, Разделна е била винаги на вниманието на варненския затвор, както и на ръководството на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ като възможност и опция за регулиране на затворническата „популация“ в Затвор – Варна.

 

- Кои от лишените от свобода се настаняват тук?

- В момента са настанени хора от категорията „открит тип“ – с присъди до 5 години. Осъдени от „открит тип“ и прекатегоризирани от комисията към Затвор – Варна.

 

- А с какво се занимават?

- С външни работни обекти. Отдаваме труда на лишените от свобода по специална програма по фонд „Затворно дело“. Сключваме договори с различни фирми и те работят, защото категорията „открит тип“ дава възможност за труд без охрана на външни обекти или със занижена охрана, когато групите са по-големи. Така че основно това общежитие е насочено към отдаване на труда на лишените от свобода и по-голямата част от тях са заети в тази дейност.

 

- Стана ясно, че в Разделна е изградена зона с повишена сигурност. Какво означава това?

- Идеята на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е тук да бъдат настанени до 100 души от категорията „закрит тип“. По сега действащото законодателство началникът на Затвора има право да обособи такава зона за определени лишени от свобода при спазване на индивидуалния подход. Става дума за това хора, които грубо или системно нарушават вътрешния ред, да бъдат настанявани в такава зона за кратко време с цел коригиране на тяхното поведение. Говорим за хора с абстиненции, употребили алкохол на външни работни обекти или такива, които търпят санкцията „наказателна килия“. Което е форма на рестрикция по Закона за изпълнение на наказанията за тежки нарушения в Затвора.

 

- Колко са настанените в Затвор – Варна?

- Около 400 души. В Разделна са 150.

 

- Научихме, че предстои ремонт и във варненския затвор? Какво ще се обновява?

- Проектът вече е завършен. Предстои обявяване на обществена поръчка. По мои данни, които още не са официални, в ремонта ще бъдат вложени 1,1 млн. лв. Предвижда се изграждането на санитарни възли, ремонт на килиите, подмяна на електро-  и Ви К-системите, както направихме в Разделна. Само че в основния ни корпус във Варна нещата ще бъдат доста трудни. Сградата е на 75 години. Няма къде да дислоцираме лишените от свобода. Единствено за общежитието в с. Разделна е определена бройка. Което ще ни затрудни изключително много, но ние сме длъжни да се справим.

 

Геновева Донкова

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна