IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
21:36 | 23 юли 2016
Обновен: 14:41 | 24 март 2024

РИОСВ - Варна: Местността „Шабленско езеро” е подходяща за орнитологичен туризъм

Площта й е 531,24 ха и се намира се на 18 км от Българо-Румънската граница

По материала работи: Борис Проданов
РИОСВ - Варна: Местността „Шабленско езеро” е подходяща за орнитологичен туризъм

Местността „Шабленско езеро е защитена територия, подходяща за орнитологичен туризъм. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Варна от пресцентъра на РИОСВ - Варна. От там информират, че е разположена на първостепенния миграционен път Via Pontica и осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици.

 

Площта й е 531,24 ха и се намира се на 18 км от Българо-Румънската граница и на 3-5 км североизточно от гр. Шабла. Попада в землищата на град Шабла, с. Езерец и с. Крапец, община Шабла, област Добрич. Защитената местност е влажна зона, включваща два крайбрежни лимана - Шабленско и Езерецко езеро, свързани помежду си с канал, прилежащи пясъчни дюни, тревни съобщества, горско-дървесни и храстови насаждения и обработваеми земеделски земи.

 

По данни на институцията на изток езерото е отделено от морето с пясъчна ивица с ширина до 50 м. Двете езера лежат в стара речна долина, издълбана в сарматски варовици. Подхранването на двете езера става изключително от подземни води. Дренажни и напоителни канали отвеждат езерните води през летните месеци към напоявани площи, което чувствително се отразява на нивото на водата в езерото.

 

И двете езера са безотточни, полусолени басейни с максимална дълбочина за Шабленското езеро 9, 5 м, а за Езерецкото – 9м. Бреговете на езерото са обрасли с обширни масиви главно от тръстика, с участието на теснолистен и широколистен папур и брегова острица. На места покрай тръстиката се срещат бялата водна лилия и жълтата водна роза.

Коментари

Новини Варна