След 60 часа под земята миньорите от „Оброчище“ прекратиха гладната стачка
Мая Манолова внася в парламента законодателни промени срещу некоректните фирми
Публикувана: 6 Apr 2017 | 14:21
Снимка: БНТ

След 60 часа под земята и гладна стачка работещите в мината за добив на манган „Оброчище“ прекратиха протеста. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ омбудсманът Мая Манолова.

 

Водихме истинска битка с концесионера на мината за увеличаване на работните заплати, за осигуряване на безплатен транспорт, редовни медицински прегледи, увеличаване на класа за прослужено време и други. Подкрепихме миньорите, защото исканията им бяха справедливи – те протестираха срещу нередовното изплащане на заплатите и ваучерите за храна.

 

В рамките на 2 седмици дойдох за втори път в рудника и слязох под земята, призна Манолова. Шокиращо е при какви условия се работи там. Още повече, че немалко хора се трудят под земята срещу 460 лв. месечно. Най-високите основни заплати тук са 610 лв. + 250 лв. за ваучери за храна, уточни омбудсманът.

 

Тя не скри, че концесионерът  е демонстрирал високомерно отношение. В нашето общество трябва да се изгради чувство на нетърпимост спрямо подигравателното отношение към хората на труда. Особено към работодатели, които не плащат редовно или плащат смешни заплати, каза още Манолова.

 

Във връзка с това тя обяви, че още в първия ден на мандата на новото Народно събрание ще внесе законодателни промени срещу некоректните фирми. Целта е да се запушат всички нормативни пробойни, които позволяват на работодателя да не плаща дължимото на своите работници и служители, обобщи Мая Манолова.   

Иван Барбов

Ставри Таргов
   

Още    Мая Манолова, омбудсман на република България: Природният газ поскъпва по неясни принципи и правила

 

Коментари ( 0 )