IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Област Варна
10:19 | 1 януари 2018
Обновен: 06:02 | 14 април 2024

От днес водата поскъпва в 14 района на страната

Около 3 лева ще плащат във Варна и Враца

По материала работи: Борис Проданов
От днес водата поскъпва в 14 района на страната

Водата и ВиК услугите поскъпват в 14 района в страната с между 2 и 18%. Повишение има и в цената на природния газ, но през този отоплителен сезон то не води до съответстващ скок на парното, топлата вода и тока. 

 

За София поскъпването на водата е с близо 9%. То е второ поредно, а цените влизат в сила от днес независимо, че част от тях бяха дадени на съда.Най-скъпа е водата в Шумен и Силистра, където кубик от днес ще струва 3 лева и 30 стотинки. Около 3 лева ще плащат във Варна и Враца.

 

С близо 20 стотинки по-малко ще дават за кубик вода живеещите в Бургас, Русе и Монтана. Между 2.30 и 2.50 ще е цената на водата в София, Кърджали, Перник, Сливен и Смолян. Най-евтино ще е в Пловдив, където кубик ще се продава по 2 лева и 20 стотинки.Най-голям скок - с 18 на сто, се предвижда в Ямбол. В града обаче все още не е в пусната в експлоатация пречиствателната станция, затова цената от около 2.70 на кубик, в която е включена и услугата "пречистване на води", ще започне да се плаща от потребителите след заработването й.

 

От днес природният газ поскъпва с 2.75 на сто. През следващото тримесечие хиляда кубически метра газ ще струват близо 353 лева без ДДС и акциз, както и без таксите за достъп и пренос.

 

Цените на парното, топлата вода и тока на регулирания пазар няма да поскъпват до края на отоплителния сезон, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

 

БНР

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (20.12.2017) - Колко още ще поскъпва цената на водата във Варна?

Коментари

Новини Варна