IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
14:59 | 17 януари 2019
Обновен: 21:33 | 20 април 2024

Стопани от с. Тутраканци искат компенсация за избитите си прасета

Мая Манолова и Румен Порожанов търсят вариант да обезщетят пострадалите

По материала работи: Борис Проданов
Мая Манолова и Стефан Данаилов.

Редно е собствениците на евтаназирани прасета, макар и немаркирани, да бъдат обезщетени от държавата, заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова.

 

Общественият защитник се срещна с жители на с. Тутраканци, чиито животни бяха умъртвени заради съмнение за африканска чума по прасетата. Най-активни бяха двама стопани – Стефан Данаилов и Добрин Добрев, които са загубили покрай епидемията съответно 9 и 11 прасета.

 

Според Мая Манолова не е проблем за земеделското министерство да осигури тези 30-ина хиляди лева за с. Тутраканци, където са избити 100-ина животни. Тя е говорила с министър Румен Порожанов и двамата са срещнали позициите си на двете институции да се намери компромисно решение.

 

Потърпевшите се оплакаха, че не са получили документи за евтаназираните животни. Описът на 90-те убити от ветеринарните власти прасенца бил „на хвърчащ лист“, а досега няма сигнал от държавата да подготвя пазарни обезщетения.

 

Стефан Данаилов не скри разочарованието си от станалото в края на август и началото на септември м.г. Според него е нямало и следа от чума, а след действията ветеринарните власти са уведомили стопани, че прасетата им не са били заразени. Той се оплака, че ветеринарен лекар не стъпва в селото и няма как да регистрира прасетата.

 

Омбудсманът допълни, че високата оценка на Европейската комисия за справянето ни с чумата преминава и през държавен ангажимент на потърпевшите от това. Мая Манолова е на мнение, че „в селата в страната гледането на прасе в задния двор е нещо обичайно“.

 

Стопаните са категорични, че ако няма реакция от държавата, ще заведат колективен иск срещу министерството и БАБХ.

 

Текст и снимка Борис Проданов

 

Още по темата: Хората в Тутраканци на бунт, искат обезщетения за умъртвените прасета

Коментари

Новини Варна