Обезопасиха гнездо на щъркели в с. Брестак край Варна
Това се е случило с монтирана платформа, която да го държи на разстояние от жиците
Публикувана: 27 Mar 2019 | 16:22

За семейство щъркели от варненското село Брестак се погрижи електроразпределителното дружество в Североизточна България. Гнездо, намиращо се в опасна близост до проводниците на въздушен електропровод, беше обезопасено с монтирана платформа, която да го държи на разстояние от жиците и да предотврати евентуален контакт с провеждащото ток съоръжение.

 

През последните месеци компанията е поставила десетки подобни платформи на местата, избрани за гнездене от защитения пернат вид – стълбовете от електроразпределителната мрежа. Периодът преди пролетната миграция на птиците е изключително подходящ за този вид дейности за подпомагане увеличаването на популацията от щъркели чрез осигуряване на по-безопасни условия за отглеждане на поколение.


От началото на пролетния сезон Енергото планира внимателно и дискретно защитаване на вече изградените и новоизграждани от пристигналите от топлите страни птици с цел ненамеса в естествените им навици по време на размножителния им период. Известно е, че грубото вмешателство в живота на щъркелите по време на гнезденето би могло да ги направи неспокойни и да ги прогони от избраното населено място.


Дружеството извършва периодични огледи по съоръженията, върху които птиците обичайно изграждат домовете си. Паралелно с профилактиката на мрежата с цел предоставяне на качествена услуга на клиентите електроспециалистите следят и за опасно надвиснали над жиците клонки и слама от щъркеловите гнезда. 


„ЕРП Север“ реагира и на информация, подадена от Дружеството за защита на птиците, както и на сигнали на кметове и граждани от съответните населени места. Продължават и планираните инвестиции в защитни компоненти по електропроводите – птицебрани и птицезащитни изолационни покрития на носещите изолатори.

 

Черно море

Коментари ( 0 )